Miten koronarokotteen turvallisuus varmistetaan? Osa lääkefirmoista aikoo käyttää ainetta, jota narkolepsiaa aiheuttanut rokote sisälsi

5:41

Joissakin kehitteillä olevissa koronarokotteissa on sama apuaine kuin narkolepsiaa aiheuttaneessa Pandemrixissa. Asiasta uutisoi muun muassa Helsingin Sanomat.

Mitä riskejä tällaiseen koronarokotteeseen voi liittyä, ja voiko sillä olla samanlaisia seurauksia kuin Pandemrix-rokotteella, jota käytettiin aikanaan sikainfluenssan hoidossa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek ei pidä tilannetta kovin riskialttiina.

– Rokoteaihioitahan on tällä hetkellä 218 kehitteillä, ja vain muutamissa on tarkoitus käyttää tätä AS03-tehosteinetta. Suurin riski tässä on se, että rokote ei olisi tehokas.

– Sen vuoksi rokotteissa tarvitaan apuaineita, joista tämä AS03 on yksi käytettävissä oleva.

Nohynek kertoo luottavansa lääkeviranomaisiin siinä, että uudet koronavirusrokotteet, jotka saadaan laajaan käyttöön, on testattu riittävästi tehon ja turvallisuuden osalta.

Kotimaista rokotetta odotellaan vielä

Kotimaista koronavirusrokotetta joudutaan Nohynekin mukaan vielä odottamaan.

– Ainakin kaksi rokotevalmistetta on kehitteillä, ja ne ovat siirtymässä eläinkoevaiheeseen. Ennen kuin siitä saadaan ihmiskokeet, niin kyllä aikaa tulee vierähtämään.

Koronarokotetta kehitetään maailmalla nyt kovalla kiireellä. Se ei saa Nohynekin mukaan johtaa siihen, että otetaan vaillinaisesti tutkittuja rokotteita käyttöön.

– Tässä lääkeviranomaisella on avainrooli, Nohynek huomauttaa.

"Riippuu siitä, ketä rokotetaan"

Neurologian dosentti ja unitutkija Markku Partinen on Nohynekin kanssa samoilla linjoilla siinä, että asiassa ei välttämättä olla suuren riskin äärellä.

– Nyt riippuu siitä, ketä rokotetaan. Sikainfluenssapandemian jälkeen narkolepsiaa tuli ennen kaikkea lapsille ja nuorille. Yli 40-vuotiaille sitä ei juurikaan tullut, Partinen sanoo.

– Eli tämä tehosteaine oli myötävaikuttavana tekijänä. Varsinainen syyhän ilmeisesti oli viruksen tietty proteiini, joka sen aiheutti.

Partinen ei ole huolissaan ikäihmisten rokottamisista, mutta hän olisi hyvin varovainen rokottamaan lapsia ja nuoria, mikäli rokotteissa on AS03-tehosteaine mukana.

Riskinä ei ole narkolepsia?

Partinen ei pelkää lainkaan, että koronarokotteissa olisi riskinä narkolepsiaa.

– Mutta on paljon muitakin haittoja, mitä voi tulla. Esimerkiksi puhutaan kroonisesta väsymyksestä ja muista keskushermoston vaurioista.

– Jos ajatellaan, että rokotetaan terveitä, iäkkäämpiä ihmisiä, niin silloin riski on pieni. Mutta heti jos lähdetään nuorempia rokottamaan tai ihmisiä, joilla on ollut lähiaikoina joitakin tulehduksia, niin olisin kyllä varovainen.

Partinen myös muistuttaa, että vielä ei ole tietoa, miten AS03-tehosteaine toimii koronavirusrokotteen yhteydessä.
Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja