THL:n tutkimus: Valtaosalla lapsista ja nuorista on koronaviruksen vasta-aineita

21:30
Katso myös: THL:n MIka Salminen totesi heinäkuussa, että koronapandemia on nyt koronaendemia – "Tänä vuonna rokotusten ansiosta on saattanut säästyä jopa 10 000 henkeä"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan Uudenmaan alueella jopa 90 prosentilla alle 18-vuotiaista oli toukokuun lopussa  koronaviruksen vasta-aineita joko rokottamisen tai tartunnan ansiosta. THL:stä arvioidaan, että aikuisista huomattavan suuri osa sai tartunnan omikronaallon aikana keväällä.

THL:n tutkijat selvittivät vasta-aineiden seeruminäytteistä, jotka oli otettu 1–17-vuotiailta koronatautiin liittymättömiä laboratoriotutkimuksia varten HUSLABissa.

Näytteet valittiin satunnaisesti ja ne käsiteltiin THL:ssä ilman henkilötietoja.

Tutkimuksessa käytettiin THL:n tiedotteen mukaan testiä, joka mittaa koronaviruksen piikkiproteiinin tunnistavia vasta-aineita, joita muodostuu sekä rokottamisen että tartunnan seurauksena. Lisäksi mitattiin viruksen nukleoproteiinin tunnistavia vasta-aineita, joita muodostuu vain koronatartunnan seurauksena. 

Vasta-aineet ovat mitattavissa verinäytteestä useita kuukausia tartunnan tai rokottamisen jälkeen.

Lasten koronatartunnat lisääntyivät keväällä

Koronavirustartunnasta kertovia vasta-aineita löydettiin toukokuussa kaikkiaan 73 prosentilta 1–17-vuotiaista.

– Tutkimus osoittaa, että koronavirustartunnat lisääntyivät lapsilla huomattavasti kevään 2022 aikana. Joulukuussa 2021 vain 8 prosentilla alle 18-vuotiaista oli koronavirustartunnasta kertovia vasta-aineita, tammikuussa osuus oli noussut 21 prosenttiin ja toukokuussa niitä oli jo 73 prosentilla, THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan koronatartunnat lisääntyivät kevään aikana myös rokotteen saaneilla lapsilla. 

– Joulukuussa 2021 otetuista 12–17-vuotiaiden näytteistä 78 prosentista löydettiin rokottamisen seurauksena muodostuneita vasta-aineita, mikä vastaa rokotusrekisteriin perustuvaa arviota joulukuun rokotuskattavuudesta tässä ikäryhmässä, Melin toteaa.

– Rokotusrekisterin perusteella 80 prosenttia 12–17-vuotiaista ja 25 prosenttia 5–11-vuotiaista oli toukokuuhun mennessä saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

Monella lapsella jo hybridi-immuniteetti

Melin kertoo, että hyvin suurella osalla erityisesti 12 vuotta täyttäneistä lapsista ja nuorista on tartunnan ja rokottamisen yhteisvaikutuksena muodostunut niin sanottu hybridi-immuniteetti. 

– Hybridi-immuniteetti on voimakkaampi ja tunnistaa laajemmin erilaisia virusmuunnoksia kuin yksin tartunnan tai rokottamisen seurauksena muodostunut suoja, Melin selvittää.

THL:n aiemmassa tutkimuksessa havaittiin, että koronavirustartunnan saaneilla aikuisilla jo yksi annos rokotetta saa aikaan voimakkaan immuniteetin. Vastaavasti koronavirustartunta vahvistaa aiemmin rokotuksella muodostunutta suojaa.

Moni sairastui omikronaallon aikana keväällä

Uudet lapsia koskevat tulokset viittaavat THL:n mukaan siihen, että huomattavan suuri osa myös suomalaisaikuisista sai koronavirustartunnan omikronaallon aikana viime keväänä. Se parantaa rokotusten lisänä väestön immuniteettia.

THL:n tutkimuksessa arvioitiin aiemmin, että maaliskuuhun 2022 mennessä 27 prosenttia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä asuvista aikuisista oli saanut koronatartunnan.  

Aikuisten vasta-aineiden kehittymisestä kevään aikana valmistuu THL:n mukaan myöhemmin syksyllä uusia tutkimustuloksia.

Jutun otsikkoa korjattu 14.9.2022 kello 18.52. Alkuperäisessä otsikossa väitettiin erheellisesti, että valtaosalla lapsista ja nuorista on hybridi-immuniteetti koronavirukseen. Todellisuudessa valtaosalla lapsista ja nuorista on veressään koronaviruksen vasta-aineita, mutta vain osalla heistä on hybridi-immuniteetti koronavirukselle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja