Koronapandemian hoito ei ollut ruusuilla tanssimista: THL:n "unohdettujen lista" on surullista luettavaa

1:13
Lue myös: Kuinka vaikeaa nuoruutta on elää koronan keskellä? "Vertaisin tätä suoraan esimerkiksi sota-aikoihin".

THL:n tutkijat summaavat, että lapset, nuoret ja laitoksissa asuvat kantoivat suurimman taakan koronapandemian vuoksi asetetuista rajoituksista.

Kesäkuun lopussa Reykjavíkissä järjestetyssä pohjoismaisessa kansanterveyskonferenssissa pohdittiin koronapandemian vaikutuksia Pohjoismaissa. THL:n ylilääkäri Otto Helve ja tutkimusprofessori Mika Gissler avasivat konferenssin keskusteluja blogikirjoituksessa.

Keskustelujen pohjalta todettiin, että maailmanlaajuisesti tarkasteltuna Islanti, Suomi, Tanska ja Norja selvisivät varsin hyvin koronaepidemiasta, vaikka maiden valitsemat strategiat olivatkin erilaiset.

"Unohdettujen lista"

Yksi keskeinen johtopäätös oli se, että suurimman taakan koronasta kantoivat lapset, nuoret ja laitoksissa asuvat.

– Nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet kaikissa Pohjoismaissa varsinkin tytöillä ja nuorilla naisilla. Kehitys on hyvin kielteinen, vaikka vielä on epäselvää, onko se koronan aiheuttamaa vai jatkumoa aiemmalle trendille, blogissa kirjoitetaan.

THL:n ylilääkäri Otto Helveen mukaan on selvää, että koronan aikaansaama hyvinvoinnin lasku oli kaikista ikäryhmistä suurin juuri lapsilla ja nuorilla. 

– Heidät unohdettiin, kun koulut, yliopistot ja harrastukset suljettiin ja pidettiin kiinni siitä huolimatta, että koronan vaikeat muodot olivat hyvin harvinaisia nuorissa ikäluokissa.

Surullisia ihmiskohtaloita

Lasten ja nuorten lisäksi kärsijöiden joukkoon voidaan mainita kuuluvan ikääntyneet – erityisesti kroonisesti sairaat ja laitoksissa asuvat unohdettiin.

– Vierailurajoitukset olivat liian tiukkoja, eikä päätöksenteossa otettu huomioon siitä, että monet laitoksissa asuvat toivoivat sukulaisten ja tuttaviensa tapaamista. Tämä oli erityisen surullista niille, joilla elinaikaa oli jäljellä vain vähän.

Blogissa todetaan, että monet väestöryhmät kärsivät koronasta suhteettoman paljon.

Esimerkiksi Anna Bessö Ruotsin kansanterveysviranomaisesta kertoi, että selvitysten mukaan näitä ryhmiä ovat muun muassa erityistä tukea tarvitsevat koululaiset ja opiskelijat, ahtaasti asuvat, heikossa työmarkkina-asemassa olevat työlliset, maahan muuttaneet ja kehitysvammaiset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja