THL:n uusi suositus näkyy nousuna neljänsien koronarokoteannosten määrissä

2:05
Koronarokotehaittoja korvattu sadoille suomalaisille.

Alkuperäiset koronarokotteet ovat asiantuntijan mukaan antaneet erittäin hyvää suojaa koronavirusvarianttien aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan.

Koronarokotteiden neljänsien annosten antomäärät ovat viime viikkoina lähteneet kasvuun, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL antoi heinäkuun puolivälissä uuden suosituksen, jossa kuntia kehotettiin tarjoamaan neljättä rokoteannosta kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville viimeistään tämän kuun alusta alkaen.

–  Eri kunnissa on eroja, kuinka nopeasti tässä on päästy käyntiin. Heti suosituksen jälkeen nähtiin, että neljänsiä annoksia ryhdyttiin antamaan, mutta selvästi neljänsien annosten antomäärät lähtivät nousuun viime ja sitä edeltävällä viikolla, Nohynek sanoo.

Uuden suosituksen mukaisesti neljänsien annosten piiriin tuli suuri joukko ihmisiä lisää.

Aivan kaikkialla neljänsiä rokoteannoksia ei ole vielä ryhdytty antamaan THL:n uuden suosituksen mukaisille ryhmille. Jyväskylässä esimerkiksi 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin, eivät voi vielä varata aikaa neljänteen rokotukseen.

–  Ajattelimme, että rokotamme ensin riskiryhmäläisiä ja kunhan saamme riskiryhmäläiset rokotettua, otamme toki 60–69-vuotiaatkin mukaan rokotuksiin, kertoo Jyväskylän tartuntatautien vastuulääkäri Ilkka Käsmä.

Helsingissä neljännen koronarokotuksen ajanvaraus sen sijaan on auki sekä 60 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille että 18–59-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville.

–  Rokotuksiin pääsee erinomaisesti, mutta rokotukset eivät ole ihan siinä määrin kiinnostaneet kuin toivoisimme. Osittain tilanne varmasti johtuu siitä, että ihmiset ovat sairastaneet koronaa, osa jopa useita kertoja, eivätkä nykytiedon valossa tarvitse neljättä annosta, sanoo Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Neljännen annoksen saanut reilut 13 prosenttia 

THL:n tuoreen tilaston mukaan neljännen koronarokoteannoksen on koko maassa saanut 18 vuotta täyttäneestä väestöstä yli 13 prosenttia. Kolmannen annoksen on saanut lähes 66, toisen annoksen vajaat 88 ja ensimmäisen annoksen liki 90 prosenttia. Nämä luvut oli päivitetty tiistaina.

Koko väestöstä neljännen annoksen saaneita on liki 11, kolmannen annoksen saaneita 54, toisen annoksen saaneita noin 77 ja ensimmäisen annoksen saaneita noin 80 prosenttia.

Neljänsiä koronarokoteannoksia on koko maassa annettu tähän mennessä yli 600  000, kolmansia annoksia yli kolme miljoonaa, toisia annoksia yli 4,3 miljoonaa ja ensimmäisiä annoksia yli 4,5 miljoonaa.

Rokotusrekisterin mukaan viime viikolla annettiin koko maassa kaikkiaan noin 91  500 koronarokoteannosta. Sitä edeltävällä viikolla lukumäärä oli lähes 86  600.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja