THL:n pääjohtaja vastaa viime aikaiseen kritiikkiin päätöksenteosta ja rokotteista: "En ole nähnyt Pöystiltä mitään lausuntoa"

1:15
Näin THL:n pääjohtaja vastaa oikeuskanslerin kritiikkiin THL:n lausuntojen perustelutavoista

THL ja KRAR ovat saaneet osakseen kritiikkiä muun muassa kolmannen rokotuskierroksen aikataulusta. THL:n pääjohtaja kertoo ymmärtävänsä poliittisen paineen, mutta muistuttaa, että päätökset rokotuksista on tehtävä huolellisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR ovat joutuneet viime päivinä kritiikin kohteeksi muun muassa siksi, etteivät tahot ole suosittaneet alle 60-vuotiaiden kolmannen rokotekierroksen nopeuttamista.

THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan kolmas rokotekierros on ollut käynnissä syyskuusta lähtien ja etenee rokotusasetuksen mukaisesti.

– Kolmansien rokotusten antaminen on ollut jo parisen kuukautta käynnissä. Siinä on noudatettu tätä samaa rokotusasetuksen mukaista järjestystä, Tervahauta kommentoi Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa tiistai-iltana.

THL suosittaa kolmatta koronarokotusta muun muassa kaikille yli 60-vuotiaille, voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2.

– Tästä koostuu jo 2,5 miljoonan henkilön joukko.

KRAR kokoontuu keskiviikkona arvioimaan alle 60-vuotiaiden kolmannen rokotuskierroksen tarpeellisuutta. Odotettavissa on, että samalla selviää myös asiantuntijaryhmän kanta 5–11-vuotiaiden rokotuksista.

THL ja KRAR ovat saaneet kritiikkiä erityisesti aikataulustaan. Julkisuudessa on kyseenalaistettu muun muassa se, miksi päätöksiä kolmannen rokotuskierroksen nopeuttamisesta muiden kuin riskiryhmien osalta ei ole tehty aikaisemmin.

Tervahauta kertoo ymmärtävänsä poliittisen paineen, mutta muistuttaa, että rokotteita koskevat päätökset on tehtävä huolellisuutta noudattaen.

– Rokotteet ovat lääkeaineita. Jokaisen ryhmän osalta ja jokaisen uuden rokoteannoksen osalta tässä tilanteessa ei ole juurikaan tutkimustietoa tai dataa. On myös varmistuttava tässä yhteydessä lääketieteellisesti perusteista ja siitä turvallisuudesta. Nämä ovat aina tehtävä huolellisesti.

THL oikeuskanslerin kritiikin kohteena

Uuden rokotekierroksen aikataulun lisäksi julkisuudessa on puitu viime päivinä myös THL:n lausuntojen perusteluihin kohdistunutta kritiikkiä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan oikeuskansleri Tuomas Pöysti on huolissaan THL:n tavoista perustella lausuntojaan.

Tervahaudan mukaan hän ei ole saanut palautetta suoraan Pöystiltä.

– Tämäkin on tällaista toisen käden tietoa. Itse en ole nähnyt Pöystiltä mitään lausuntoa tai hän ei ole ollut yhteydessä tällaisesta asiasta. Odottelen ja toivon, että saan tarkempaa tietoa siitä, mitä hän on tässä oikein ajatellut.

Tervahaudan mukaan THL:n tehtävät ovat olleet pandemian aikana moninaiset ja asiantuntijat ovat joutuneet tekemään työtään nopealla aikataululla.

– Olemme koronan aikana antaneet hyvin nopealla aikataululla, usein päivässä tai parissa pyytäjille satoja lausuntoja hyvin monenlaisiin asioihin.

– Useatkaan niistä eivät ole sellaisia, että niissä olisi edes ollut mitään tutkimustietoa tai erityistä dataa taustalla vaan tutkijan kokemuksen ja hänen asiantuntemuksen kautta on otettava niihin asioihin lausuntomuodossa kantaa.

Viime aikainen kritiikki on kohdistunut THL:n lisäksi myös yksittäisiin asiantuntijoihin. Helsingin Sanomien vieraskynäpalstalla julkaistiin sunnuntaina kirjoitus, jossa arvosteltiin THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin kommentteja kolmansista rokotuksista.

– Hieman kummeksun tällaista menettelyä, koska tässä minulle on ainakin tullut mieleen sosiaalisesta mediasta ominaiset toimintatavat, jossa tällaista kohdistettua häirintää tai jopa vähän maalittamisen kaltaista hyvin negatiivissävytteistä puhetta tai leimaamista kohdistetaan yksittäiseen lääkäriin, Tervahauta kommentoi.

Suomen omikrontapauksista tietoa pian

Suomessa on tällä hetkellä tiedossa kaksi omikronepäilyä, joiden tutkimisesta THL tiedotti maanantaina. Tervahaudan mukaan lisätietoja tapauksista saadaan todennäköisesti keskiviikkoaamuna.

– Tänä iltana sain juuri tiedon, että näistä saadaan huomisaamuna todennäköisesti tietoa.

Uuden koronavariantin ympärillä leijuu vielä runsaasti kysymysmerkkejä. Epäselvää oo muun muassa se, kuinka hyvin nykyiset rokotteet tehoavat Etelä-Afrikasta peräisin olevaan muunnokseen.

Esimerkiksi lääkeyhtiö Modernan toimitusjohtaja pitää epätodennäköisenä, että olemassa olevat koronarokotteet olisivat tehokkaita omikronmuunnosta vastaan.

– Tässäkin tulee se pohdintaan puhutaanko siitä tarttuvuutta vastaan olevasta tehosta vai sairastumiseen ja vaikeaan sairastumiseen vastaan olevasta tehosta. Näitä emme vaan vielä tiedä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja