Maskisuositukset hämmentävät koronatilanteen muuttuessa – näin kommentoi asiantuntija: "Rokotukset tuovat tähän oman hupinsa lisää"

0:30
Katso myös: Näin korona vaikuttaa kesän rientoihin: "Sen voi hetkeksi unohtaa"

Koronatilanne on kääntymässä Suomessa parempaan suuntaan, mutta muuttaako se maskisuosituksia? HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ja THL:n Mika Salminen näkevät kumpikin, ettei maskisuositukselle ole enää edellytyksiä valtaosassa maata.

Perjantaiaamuna MTV:n Uutisaamussa vieraillut Satu Koskela STM:stä totesi, että mikäli suosituksia ja rajoituksia noudatetaan, tulevaisuus näyttää hyvältä. Koskelan mukaan suositusten ja rajoitusten kokonaisuutta tarkastellaan elokuussa seuraavan kerran kokonaisvaltaisesti.

– Nyt kesä pitää katsoa heinäkuun yli, niin sitten tiedetään enemmän, Koskela sanoo.

Helsingin yliopiston evoluutiobiologi Tuomas Aivelon mukaan THL:n ja HUS:in asiantuntijoiden haastattelut antavat ymmärtää, että suositus maskien käyttöön on muuttunut. Näin ei kuitenkaan Aivelon mielestä ole.

– Mikään asia ei ole muuttunut suositusten puolella. Alueet liikkuvat nyt eri epidemiatasoilla ja maskisuositukset menevät niiden mukaan.

– Jos paikallisia koronaryhmiä on seurannut, niin aika selkeästi mielestäni suositellaan, miten alueilla kannattaa toimia. Kiinnittäisin siis erityisesti huomiota paikallisten toimijoiden kommentteihin kuin metatason puheeseen, miten suosituksia pitäisi muuttaa, Aivelo sanoo.

Aivelon mukaan haasteita maskisuosituksista viestimiseen tuo kasvava rokotekattavuus.

– Rokotukset tuovat tähän oman hupinsa lisää. Miten maskisuositusta noudatetaan, jos on saanut esimerkiksi kaksi rokoteannosta? THL:n linjaus ei ole kovin selvä tästä.

– Tämä on vähän sekava kenttä. Se on sekava siksi, ettei rokotteiden tehosta estää tartuntoja leviämästä eteenpäin ole täyttä varmuutta.

Aivelon mielestä hyvä puoli on se, että epidemiatilanne on nyt suotuisa, eikä ongelmaa maskien käytöstä tarvitse ratkoa heti. 

– Mikäli epidemiatilanne sattuisi pahenemaan syksyllä ja rajoituksia täytyy asettaa, on mielenkiintoista nähdä, miten rokotettuihin ja rokottamattomiin suhtaudutaan suositusten osalta, Aivelo sanoo.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja