Miten vapaasti kesän koronatilanteessa voidaan elää? Milloin maskeista voi luopua? Näin vastaa THL:n ylilääkäri

Miten vapaasti kesän koronatilanteessa voidaan elää? Milloin maskeista voi luopua? Näin vastaa THL:n ylilääkäri 9:03

Koronatartuntojen määrä on ponnahtanut jälleen uuteen kasvuun Suomessa. Tänään on raportoitu 133 uutta tapausta. Taudin ilmaantuvuus on kasvussa. Sairaalahoidossa 43 koronapotilasta, heistä kahdeksan on tehohoidossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo MTV:n SuomiAreenan tilaisudessa, että Suomen väestöstä on rokotettuna ensimmäisellä annoksella vain 64 prosenttia ja kahdella annoksella vain 24 prosenttia väestöstä.

– Me emme ole rokoteturvan suhteen siinä tilanteessa, että voitaisiin ryhtyä elämään täysillä, Nohynek toteaa.

Nohynek kommentoi, että niin kauan kuin virus on tässä maailmassa, niin kauan on myös mahdollisuus tartuntaan.

– Ja niin kauan kun meillä on ihmisiä joukossa, jotka eivät pysty muodostamaan 100-prosenttista suojaa rokotteella, niin kauan meillä tulee olemaan tartuntoja ja sairastumisia tähän virustautiin.

Herääkin kysymys siitä, mikä on sellainen siedettävä tartuntojen määrä, jonka kanssa voidaan elää normaalimmin. Tästä Nohynek toivookin keskustelua.

– Voidaan kysyä, onko täysin oireettomien ihmisten testaaminen enää järkevää toimintaa suhteessa siihen kuinka paljon se vie meidän voimiame siinä vaiheessa, jos meidän rokotuskattavuutemme on 90.

Nohynekin mukaan maskien kanssa on elettävä vielä jonkun aikaa.

– Eletään ainakin vielä kun meidän väestöstämme kaikki eivät ole saaneet kahta rokoteannosta. Siinä pyritään estämään se, että rokottamattomat tai vain osin rokotetut saisivat vakavaa tautia, Nohynek kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat