Pfizer aikoo ehdottaa kolmatta rokoteannosta Yhdysvalloissa – teho osittain hiipuu puolen vuoden jälkeen

Pfizer aikoo pyytää Yhdysvaltain viranomaisia hyväksymään koronavirusrokotteen kolmannen annoksen.

Pyyntö kolmannen rokotteen antamisesta on tarkoitus jättää seuraavan kuukauden aikana, kertoo Pfizerin tieteellinen pääneuvonantaja Mikael Dolsten.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset kuitenkin totesivat, että vielä ei ole aika tehosterokotteelle. Kolmas rokoteannos on kuitenkin mahdollinen, jos tutkimustulokset sitä edellyttävät.

Äskettäin Israelista saatiin huolestuttavia uutisia, kun koronarokotteen tehon laskeneen ja tartuntojen jälleen kääntyneen nousuun. Israelissa peräti 57 prosenttia väestöstä on saanut kaksi rokoteannosta, selviää The New York Timesin tilastoista.

Dolstenin mukaan Israelissa rokotteen teho on heikentynyt lähinnä tammi-helmikuussa rokotetuissa ihmisissä. Maan terveysministeri totesikin, että rokotteen kyky estää oireita ja tartuntoja on tippunut 64 prosenttiin.

Pfizerin omat laskelmat Yhdysvalloista osoittavat, että rokotteen teho tippuu puolen vuoden jälkeen reiluun 80 prosenttiin.

Dolsten myönsi haastattelussa, että rokotteen teho voi laskea puolen vuoden jälkeen.

– Kuuden kuukauden jälkeen deltavariantti voi aiheuttaa tartuntoja ja lievän taudin, Dolsten sanoi.

Dolsten kuitenkin painotti, että rokotteen teho koronaviruksen vakavaa muotoa vastaan on kuuden kuukaudenkin jälkeen noin 95 prosenttia.

Myös useat Euroopan maat ovat ottaneet Pfizeriin yhteyttä keskustellakseen kolmannesta rokoteannoksesta, Dolsten kertoo. Hän pitää kolmatta annosta erityisen tärkeänä vanhemmille ikäryhmille.

Kolmatta rokoteannosta puoltaa Pfizerin edustajan mukaan myös se, että kyseinen tehosteannos tuottaa 5–10 kertaa toista pistosta suuremmat vasta-ainearvot.

Pfizer aikoo tutkia kolmannen rokoteannoksen tarpeellisuutta 10 000 ihmisen testillä.

8:53
Osa saa koronan rokotteesta huolimatta – milloin opimme elämään viruksen kanssa, THL:n Hanna Nohynek?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja