THL:n professori: rankaisemiseen perustuva huumepolitiikka epäonnistunut – "Aika tehdä perusteellinen arvio nykyisestä huumepolitiikasta"

Kannabis lailliseksi? 14:53

Uruguay laillisti viime vuonna kannabiksen käytön ja myynnin ensimmäisenä valtiona maailmassa. Kanada aikoo tehdä saman ensi kesänä. Myös moni Yhdysvaltojen osavaltio on laillistanut kannabiksen.

Norja valmistelee huumeiden käytön rangaistusten poistamista Portugalin mallin mukaisesti. Myös Irlanti harkitsee samaa. Jopa tiukasta huumepolitiikasta tunnettu Ruotsi on ottanut askelia haittojen minimoinnin suuntaan.

Nämä ovat merkkejä kansainvälisen huumepolitiikan laajemmasta muutoksesta vapaampaan suuntaan, tulkitsevat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen ja huumekulttuureista väitellyt Nuorisotutkimusseuran vastaava tutkija Mikko Salasuo.

Kansainvälinen keskustelu huumepolitiikan toimivuudesta vilkastui vuonna 2011, kun YK:n kieltopolitiikkaan perustunut huumausaineyleissopimus täytti 50 vuotta. Samana vuonna YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin johtama veteraanipäättäjäryhmä vaati tuloksettoman huumesodan lopettamista.

–  Huumesota oli johtanut ennennäkemättömän laajoihin laittomiin huumemarkkinoihin, organisoidun rikollisuuden kasvuun ja korruption lisääntymiseen samalla, kun huumeiden käyttö sekä huumehaitat ja -kuolemat ovat lisääntyneet, Hakkarainen listaa.

Rankaisu ei pelota

Uruguay laillisti kannabiksen, Norja valmistelee rankaisemisen lopettamista 

  • Uruguay laillisti viime vuonna kannabiksen käytön ja myynnin ensimmäisenä valtiona maailmassa.
  • Yhdysvalloissa yli puolet osavaltioista on laillistanut kannabiksen lääkekäytön ja yhdeksän osavaltiota sekä Washingtonin liittopiiri myös viihdekäytön.
  • Kanada laillistaa kannabiksen ensi kesänä.
  • Portugali lopetti huumeiden käytöstä rankaisemisen jo vuonna 2001. Sen jälkeen esimerkiksi huumekuolemat ovat vähentyneet merkittävästi.
  • Norja on päättänyt lopettaa huumeidenkäyttäjien rankaisemisen ja ohjata heidät sosiaali- ja terveyspalvelujen piiriin.
  • Irlanti harkitsee huumeidenkäyttäjien rankaisemisesta luopumista.
  • Ruotsi on pitkän vastustuksen jälkeen aloittanut esimerkiksi huumeneulojen vaihdon. Lisäksi ryhmä eri puolueiden kansanedustajia on ehdottanut huumeidenkäyttäjien rankaisemisesta luopumista.
  • Samaan aikaan kuitenkin esimerkiksi Filippiineillä käydään kovin keinoin huumesotaa, jossa huumeiden käyttäjiksi ja kauppiaiksi epäiltyjä myös tapetaan poliisitoimien yhteydessä.

Suomeen asti huumepolitiikan uudet tuulet eivät ole puhaltaneet. Nykyinen hallitus ei ole edes teettänyt selvitystä huumepolitiikan toimivuudesta, vaikka kaikki viittaa sen epäonnistumiseen.

Jonkin verran julkista keskustelua on käyty sen jälkeen, kun Hakkarainen ja THL:n kehittämispäällikkö Tuukka Tammi vaativat  helmikuisessa blogikirjoituksessaan huumeidenkäytön rangaistavuudesta luopumista ja huumeongelman hoitamista sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin. Hakkaraisen mukaan kirjoituksesta tullut palaute on ollut pääosin positiivista eikä poliitikoiltakaan ole tullut täystyrmäystä, jos ei juuri kannustuspuheenvuorojakaan.

–  Olisi aika tehdä perusteellinen arvio nykyisestä huumepolitiikasta. Valmius käydä keskustelua on olemassa.

Tutkijoiden mukaan perusteita muutokselle olisi.

–  Huumeiden käytöstä rankaiseminen ei toimi pelotteena. Tutkimusten mukaan esimerkiksi lähes puolet nuorista aikuisista on kokeillut kannabista, Salasuo sanoo.

Suomenkin pakko toimia

Hakkaraisen mukaan on vain ajan kysymys, milloin Suomikin alkaa pohtia nykyisten rangaistuskäytäntöjen muuttamista. Nykyisin ihmisten henkilökohtaisiin vapauksiin suhtaudutaan eri tavalla kuin ennen.

–  Rikoslain käyttö tapauksissa, joissa ihminen aiheuttaa haittaa vain itselleen, on aika poikkeuksellista. Myös huumetilanteen kehitys pakottaa ajattelemaan toisin. Seuraava hallitus toivottavasti ottaa asian tarkasteluun.

Painetta tähän tulee myös EU:lta, joka on ajanut haittoja vähentävää politiikkaa. Viimeksi sen oikeus- ja sisäasiain neuvosto antoi julkilausuman, jossa se suositteli huumeidenkäyttäjien rankaisemisesta luopumista.

Hakkarainen ei kuitenkaan osaa arvioida, milloin Suomi muuttaa linjaansa. Salasuo ennustaa sen tapahtuvan melko pian.

–  Suomessa noudatetaan muiden EU-maiden suuntia. Huumepolitiikan järkevyyttä arvioidaan merkittävällä tavalla uusiksi ensi vuosikymmenen aikana.

–  Huumeongelmaisten hoidon kannalta olisi parasta, että vaihtoehtoja alettaisiin pohtia mahdollisimman pian. Toivoisin, että keskustelussa eriteltäisiin ne hyödyt ja haitat, joita erilaisilla politiikoilla on.

Tullin valvontajohtaja Sami Rakshit kertoi Rikospaikka-ohjelmassa, että näkee lainsäädännössä käyttörangaistusten osalta kehitettävää.


Juttua ja otsikkoa päivitett 14.4. kello 11.45

Lue myös:

    Uusimmat