Kansanedustajat puntaroivat kannabista Asian ytimessä -ohjelmassa: "Pitääkö enemmistön elää marginaalin ehdoilla?"

7:51
Kokoomuksen ja vasemmistoliiton kansanedustajat eri linjoilla kannabiksesta: "Ihmisiä tulee auttaa, ei rangaista".

Kokoomuksen kansanedustajan Jari Kinnusen mukaan olisi absurdia vapauttaa kannabiksen käyttö ja olla samalla huolissaan nuorten energiajuomien kulutuksesta.

Vaikka vihreät päätti puoluekokouksessaan varapuheenjohtajistaan, joista yksi todennäköisesti tuuraa Maria Ohisaloa tämän äitiysloman aikana, niin huomion varasti kuitenkin kannabis. Vihreät nimittäin ilmoitti kannattavansa kannabiksen laillistamista.

Vasemmistoliiton tuoreen kansanedustajan Suldaan Said Ahmedin mukaan ihmisen täytyy löytyä huumepolitiikan ytimestä.

– Mielestäni huumeiden käyttöön tulee puuttua ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon toimilla, ei käytön rangaistuksilla, Said Ahmed toteaa Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

– (Käytöstä rankaiseminen) on kohtuutonta ihmisille. Pienestä kokeilusta voi aiheutua se, ettei saa työ- tai koulutuspaikkaa. Ihminen syrjäytyy koko yhteiskunnasta, Said Ahmed jatkaa.

Huumepolitiikan pitää pyrkiä haittojen vähentämiseen, Said Ahmed sanoo. Lisäksi avun piiriin pääsemisestä täytyy tehdä helpompaa.

– Se ei palvele ketään, että apua tarvitsevat ihmiset eivät mene hakemaan apua, koska he pelkäävät, että heidän arkeensa aiheutuu kohtuuttomia haittoja. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kokoomuksen niin ikään uusi kansanedustaja, entinen poliisi Jari Kinnunen näkee apuun hakeutumisen toisella tavalla.

– En ole tavannut yhtäkään addiktia, joka ei olisi tullut hoitoon, koska käyttö on rangaistavaa. Enkä tiedä yhtään terveydenhuollon viranomaista, joka olisi poliisille ilmiantanut henkilön huumeiden käytön takia, Kinnunen sanoo.

Kinnusen mukaan siitä, onko huumausaineiden käytön rankaisemisesta haittaa, "voi olla montaa mieltä".

Hän ei haluisi lainsäätäjien lähettävän ihmisille sitä viestiä, että kannabiksen tai muiden huumeiksi luokiteltujen aineiden käyttö on jatkossa vapaata.

– Olisi aika absurdia, että ollaan huolissaan nuorten energiajuomien tai nuuskan käytöstä, ja sitten yhtäkkiä me otettaisiin siihen mukaan vapaasti saataviksi huumeet, Kinnunen katsoo.

Kinnusen mukaan kannabis ei sovi suomalaiseen yhteiskuntaan.

– On varmasti muutamia kymmeniä tuhansia, jotka päivittäin käyttävät huumausaineita. Pitääkö enemmistön elää tämän marginaaliryhmän ehdoilla?, Kinnunen pohtii.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

THL:n Huumetilanne Suomessa 2020 -raportin mukaan maassa oli vuonna 2017 arviolta 31 100–44 300 amfetamiineja ja opioideja ongelmallisesti käyttävää. 

Huumeita ongelmallisesti käyttävien määrä on lisääntynyt 2010-luvulla, raportissa todetaan. Päihdehuollon asiakkaista noin puolella oli ainakin kolme ongelmapäihdettä. Kannabiksen ongelmallista käyttöä oli 51 prosentilla huumehoidon asiakkaista.

– Säännöllisempää kannabiksen käyttöä kuvaava viimeisen kuukauden aikainen käyttö on myös hitaasti yleistynyt. Vuonna 2018 kolme prosenttia suomalaisista raportoi käyttäneensä kannabista viimeisen kuukauden aikana. 25–34-vuotiaista miehistä yhdeksän prosenttia raportoi käyttäneensä kannabista viimeisen kuukauden aikana, THL:n raportissa todetaan.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen nähdään tiistaisin MTV3-kanavalla kello 22.35. Lisäksi ohjelma on katsottavissa kokonaisuudessaan mtv-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja