Pitäisikö kannabis laillistaa? "Emme esitä, että tulisi vapaasti saataville kuten apteekkien lääkkeet"

Kannabis lailliseksi? 14:53

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen ja kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) keskustelivat Huomenta Suomessa kannabiksen laillistamisesta.

Hakkaraisen mielestä kannabiksen laillistamiskeskustelu ajautuu helposti väärille urille ja termit menevät sekaisin.

– Me emme esitä sitä, että kannabis tulisi vapaasti saataville kuten Alkon kautta alkoholi tai apteekkien kautta lääkkeet. Me puhumme siitä, että käytön rangaistavuus poistettaisiin, Hakkarainen toteaa.

Tolvasen mielestä puolestaan nykyinen rikoslainsäädäntö on ajan tasalla.

– Kannabiksen käytön rangaistus on tällä hetkellä käytännössä sakko, ja laissa on myös luopumissäännös. Jos esimerkiksi nuori jää kiinni pilven polttamisesta, hän ei välttämättä saa sakkoa. Jos hän sitoutuu hoitoon, häntä ei rankaista. Jos huumausainetta on vähäinen määrä, hän ei silloinkaan saa rangaistusta.

Merkintä jää viideksi vuodeksi

Hakkarainen pitää rankaisemista huonona tapana ehkäistä kannabiksen käyttöä. Hänen mielestään se myös helposti leimaa käyttäjän huumerikolliseksi. Tolvasen mukaan kannabiksen käytöstä jää merkintä poliisin rekisteriin viideksi vuodeksi.

Tolvanen sanoo, ettei yksin rikoslaki voi vastata kannabiksen käytön ehkäisemisestä. Hän korostaakin viranomaisyhteistyötä sekä valistuksen ja oikeanlaisen hoidon merkitystä kannabiksen käytön ehkäisemisessä.

– Minusta on myös hyvä, että poliisi puuttuu kannabiksen käyttöön esimerkiksi juuri nuoren henkilön kohdalla. Se saattaa olla pysäyttävä juttu. 

Lue myös:

    Uusimmat