THL:n pääjohtaja: Koronan takia sairaalahoidettavien määrä lisääntynyt hieman – "Surunvalittelut koronaan kuolleen omaisille"

Ensimmäinen koronaviruskuolema ei yllättänyt viranomaisia – THL:n pääjohtaja suorassa haastattelussa 7:28
Katso koko haastattelu ylläolevalta videolta.

Suomessa on todettu ensimmäinen koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella asuva hyvin iäkäs henkilö kuoli perjantaina koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

MTV Live haastatteli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahautaa

– Aivan aluksi haluaisin esittää surunvalittelut menehtyneen omaisille, Tervahauta sanoi.

Hän ei kertonut menehtyneestä tarkempia tietoja.

– Yksityisyyden suojan nojalla emme voi antaa tarkempia ikä- tai muita yksilötietoja.

Alla Tervahaudan vastaukset MTV Liven kysymyksiin.

Muuttaako tämä kuolemantapaus esimerkiksi rajoitustoimenpiteitä, jotka ovat viime päivinä astuneet voimaan?

– Varmastikaan nopealla aikataululla uusia määräyksiä tai ohjeita ei tule, mutta valtioneuvosto tietysti koko ajan seuraa tilannetta ja miettii tarvetta muuttaa näitä. Mielestäni tämä ensimmäinen kuolemantapaus, kun se kohdistuu iäkkääseen ihmiseen, korostaa itse kunkin vastuuta pitää tämä virus ja sen leviäminen aisoissa. Meidän tulee noudattaa annettuja kohtaamisen välttämisen ohjeita ja hygieniaohjeita.

Pitääkö Suomen rajoituksia tiukentaa yhä?

– Tarvitsemme tarkennettua tietoa siitä, kuinka hyvin tällä hetkellä määräyksiä ja ohjeita noudatetaan. Sen perusteella voidaan tarkentaa, tarvitaanko rajoitusten tiukentamista.

Miten sairaala- ja tehohoidossa olevien määrä on muuttunut tämän ja eilisen aikana?

– Tilanne on eiliseen verrattuna kasvanut edelleen vain hieman sairaalahoidettavien ja tehohoidettavien osalta. Tilanne on sairaaloissa rauhallinen koronan osalta. Minulla ei ole tarkkoja lukuja, mutta sairaalahoidettavia ja tehohoidettavia on jonkin verran enemmän kuin eilen.

Myös terveydenhuollon henkilökunnalla on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä lisää tartuntoja. Miten Suomi on varautunut tähän?

– Terveydenhoidon henkilökunnan osalta on äärimmäisen tärkeää, että tartunnat saadaan kiinni ja altistuneet karanteeniin Työvoimaa pitää olla terveenä. Toisaalta pitää kaikin keinoin välttää, että koronatartuntoja ei tulisi hoitolaitoksissa, että potilaat voisivat säilyä ilman tartuntoja.

Ruotsissa tilanne on jo huomattavasti vakavampi. Kuinka tiiviisti Suomen viranomaiset seuraavat naapurimaan tilannetta?

– Olemme hyvin tiivisti päivittäin yhteydessä Ruotsin viranomaisten kanssa. Ruotsi menee hieman edellä ja saamme heiltä tietoa siitä, miten virus käyttäytyy erilaisten potilaitten kohdalla.

Lue myös:

    Uusimmat