HUS vetoaa kansalaisiin ja toivoo näiltä "parasta joululahjaa" – "Meillä jokaisella on vastuumme"

LIVE
MTV Uutiset Live näyttää tiedotustilaisuuden suorana kello 12 alkaen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri järjesti tänään kello 12 tiedotustilaisuuden alueen ajankohtaisesta koronavirusepidemiatilanteesta. MTV Uutiset seurasi tilaisuutta suorana.

Suomen koronavirustilanne on vakava ja ilmaantuvuus on tällä hetkellä suurinta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Perjantaiaamuun mennessä Husin alueella oli todettu 3 377 koronavirustartuntaa ja koronan ilmaantuvuus oli 198,7 sataatuhatta asukasta kohden. Keskiviikkona alueella oli sairaalahoidossa 62 koronapotilasta.

Näissä harrastuksissa tauti on levinnyt

Tällä hetkellä 60 prosentissa koronatartunnoissa ei ole tiedossa, mistä tartunta on peräisin, mikä kertoo viruksen liikkumisesta kautta väestön.

Tunnetuista tartunnanlähteistä useimmiten tartunta tulee perhepiiristä, mutta sen lisäksi tilastoissa näkyvät työpaikat, oppilaitokset ja harrastukset. Husin tietojen mukaan harrastuksissa saaduissa tartunnoissa korostuvat jääkiekko ja salibandy, mutta myös jalkapallo, koripallo ja tanssitunnit näkyvät tilastoissa.

Hus korostaa, että rajoitustoimet olivat tarpeen jo siksi, että altistuneiden määrät alkoivat kasvaa niin valtaviksi, että näiden kontaktointi oli muuttumassa mahdottomaksi. 

Sairaanhoitopiiri vetoaa noudattamaan rajoituksia

Sairaaloissa on viime päivinä ollut noin 60 koronapotilasta, joista tehohoidossa olevien määrä on ollut kymmenen henkilön kieppeillä.

Koronatilanteen kehittyminen on näyttänyt Husin näkökulmasta viime päivinä tasaiselta, ja nyt toivotaankin, että viimeisimmät rajoitustoimenpiteet onnistuvat estämään taudin leviämistä. Huolestuttavaa kuitenkin on, että koronapositiivisten osuus on noussut vanhemmissa ikäryhmissä, jotka kuuluvat vakavamman taudinkuvan riskiryhmään.

– Tässä meillä jokaisella on vastuumme, tiedotustilaisuudessa vedottiin kansalaisiin rajoitusten noudattamisen osalta.

– Paras joululahja meille itsellemme, läheisillemme sekä terveydenhuollon ammattilaisille on se, että näitä toteutetaan, noudatetaan, ette sairastu, ette tartuta ettekä joudu sairaalaan, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen vetosi yleisöön.

Valmiuslaki voi olla tarpeen hoitajien saamiseksi

Toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoo, että jos tilanne pahenee, sairaanhoitopiirille voi tulla suuria vaikeuskia saada riittävästi henkilökuntaa kaikkien potilaiden hoitamiseksi.

– Saattaa olla tilanne, että [valmiuslailla] voi olla meillä merkitystä, jotta voimme pitää huolta siitä, että henkilöstöä on riittävästi joulun aikana. Meidän pitää olla varautunut kaikkeen, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja