THL: Koronatartunnat ovat yhä kasvussa, mutta tapausmäärissä on havaittu uusi käänne

2:29
THL:n koronainfo: "Tilanne on Suomessa verrattain hyvä verrattuna muuhun Eurooppaan"

Koronavirustartuntojen määrä on noussut merkittävästi edellisen kuukauden kuluessa, mutta määrän nousu näyttää loiventuneen viimeisimmän viikon aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista näytteistä on laskenut valtakunnallisesti edelliseen viikkoon verrattuna. Positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä on 1,4 prosenttia.

Koronatilannetta avattiin tänään THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

Arvioitu tartuttavuusluku on THL:n mukaan tällä hetkellä 1,30–1,45. Edellä mainittu niin sanottu r-luku on pysynyt aika lailla samoilla paikkeilla kuin aiemmin, kertoi THL:n projektipäällikkö Anna Katz koronatilannekatsauksessa.

Viime viikolla kaikista tapauksista noin 80 prosenttia oli todettu alle 50-vuotiailla ja lähes puolet alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista on alle kymmenen prosenttia ja yli 70-vuotiaiden osuus on hyvin pieni.

Lähes kaikki tuoreet tartunnat olivat peräisin kotimaasta. Ainoastaan viisi prosenttia tartunnoista oli tullut ulkomailta.

Noin 40 prosenttia tartunnoista saatu kotipiiristä

Vaikka syksyn piikki näyttää huomattavasti korkeammalta kuin kevään, se ei kerro ihan täyttä kuvaa, kertoo Katz. Syynä tähän on se, ettei keväällä kaikkia tapauksia saatu tietoon, sillä niitä ei voitu diagnosoida testauskapasiteetin rajallisuuden vuoksi.

Tartunnan lähde on jäänyt valtakunnan tasolla epäselväksi noin puolessa tartunnoista. Tartunnoista kolmannes todettiin jo karanteenissa olevilla henkilöillä.

Noin 40 prosenttia tartunnoista tapahtui kotipiirissä ja yli neljäsosa vapaa-ajan viettoon liittyvissä tilanteissa.

Katzin mukaan kotipiirissä tapahtuvien tartuntojen suurelle osuudelle ei voida tehdä juuri mitään ja hän arvioi, että tartuntojen välttäminen kotona on hankalaa. Hänen mukaansa ensisijainen ohjeistus tähän olisi, ettei tartuntoja päästettäisi kotiin asti.

Katzin mukaan tartunnanlähteiden osalta hyvä uutinen on se, että koulujen joukkoaltistumiset ovat harvoin johtaneet merkittävästi jatkotartuntoihin.

Kuusi aluetta epidemian kiihtymisvaiheessa

Epidemiatilanne on jaettu kolmelle tasolle, joita ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta, kertoo THL.

Tällä hetkellä vakavimmassa epidemiatilanteessa eli leviämisvaiheessa on vain Vaasan sairaanhoitopiiri.

Muissa sairaanhoitopiireissä ollaan aiemmin mainitulla perustasolla. Näillä alueilla tilanne on THL:n mukaan melko rauhallinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja