Therese Johaug joutui ottamaan varasuunnitelman käyttöön

Therese Johaug tavoittelee Pekingin talviolympialaisista uransa ensimmäistä henkilökohtaisen matkan kultamitalia. Matka kohti helmikuussa käytäviä kisoja ei ole ollut helppo, sillä norjalaistähti joutui ottamaan varasuunnitelman käyttöön koronapandemian vuoksi.

Johaug on ollut pidemmän aikaa sivussa kisaladuilta, kun hän jätti Tour de Skin väliin ja Ranskan Les Roussesin sekä Slovenian Planican kisaviikonloput peruuntuivat. Tämän myötä norjalaiselle ei ole luvassa kenraaliharjoitusta 4. helmikuuta starttaaviin olympialaisiin. Edellinen kisa oli 12. joulukuuta Saksan Davosissa. Johaug oli tuolloin ykkönen.

– Mikä on peruttu, niin se on peruttu. Se olisi ollut mukava saada muutama kisa ennen olympialaisia. Toisaalta se oli hyödyllistä, että ei tarvitse ajaa Seiser Almista Les Roussesiin. Nyt hän voi olla paikoillaan Seiser Almissa ja valmistautua siellä, valmentaja Pål Gunnar Mikkelsplass kertoi Dagbladetille.

33-vuotias norjalainen harjoittelee paraikaa 1800 metrin korkeudessa Italian Seiser Almissa. Hän aikoo pysyä siellä tammikuun 26. päivään saakka. Peruttujen kilpailujen tilalle on jouduttu ottamaan käyttöön varasuunnitelma, jossa Johaugille simuloidaan kilpailunoloisia tilanteita harjoituksissa.

– Ei ole mitään kriisiä. Se on fyysisesti suhteellisen samanlaista. Kilpailullisten valmistelujen menettäminen ei ole niin kriittistä. Se olisi ollut eri asia kokemattomamman hiihtäjän kohdalla. Kokonaisuutena ajateltuna se on melkein etu, että ne peruttiin, Mikkelsplass totesi.

Vaikka Mikkelsplassin mielestä suunnitelman muutos on melkein etu, ei sitä kuitenkaan oltu otettu pääsuunnitelmaksi. Syynä tälle oli suunnitelman tekemisen jälkeen muuttunut pandemiatilanne.

– Nyt on rauhaa ja hiljaisuutta, eikä kukaan matkusta. Tartunnan riski on pienempi. Se on turvallista olla suljetussa kuplassa hotellissa Seiser Almissa. Kyllä, hän ei ole hiihtänyt vähään aikaan ja olisi ollut mukava saada kisa, mutta mielessäni tämä peruuntuminen on melkein plussaa, kun koronatilanne on tämä, Mikkelsplass sanoi.

Alkuperäisessä suunnitelmassa oli myös mukana usean vuoden kestänyt korkean paikan harjoittelu, mutta pandemian takia sitä jouduttiin muuttamaan. Pekingin olympialaisten maastohiihdostadion sijaitsee noin 1750 metrin korkeudessa. 

– Ihanteellisin olisi suunnitelma A. Mutta muokattu suunnitelma B on myös sellainen, johon uskomme. Nyt meidän täytyy päästä suunnitelma B:hen kiinni mahdollisimman hyvin. Se ei ole ongelma Thereselle. Hän on saanut paljon aikaa korkeuksissa viimeisen kuuden kuukauden aikana ja on nyt siellä. Hän on hyvin valmistautunut.

Johaug on nyt ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen olympialaisissa mukana. Viime kisat jäivät väliin dopingkäryn myötä. Sotshissa vuonna 2014 saaliina oli 30 kilometrin hopea ja 10 kilometrin pronssi. Vuonna 2010 Johaug oli mukana viestikultaa voittaneessa joukkueessa. Pekingin olympialaiset starttavaat 4. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat