Therese Johaug avautuu dopingkäryynsä johtaneista syistä: "Jouduin kärsimään siitä"

7:15
Näitä hetkiä varten urheilijat kesällä harjoittelevat. Therese Johaug selätti Tour de Skin rankan loppunousun naisten kisan ykkösenä.

Hiihtotähti Therese Johaug joutui loppukesän aikana keventämään harjoitteluaan ylirasitustilan vuoksi. Norjalainen kertoo Dagbladetin haastattelussa tilanteen muistuttaneen häntä vuoden 2016 tapahtumista, jotka johtivat dopingkäryyn ja 18 kuukauden kilpailukieltoon.

Dagbladetin haastattelussa Johaug kertoo tilanteensa olleen syksyllä 2016 samankaltainen kuin tänä vuonna. Tuolloin Johaug kertoo lähteneensä leirille Italiaan rasitustilastaan huolimatta.  

– En ollut ehtinyt palautua, mutta menin silti ja jouduin kärsimään siitä. Paloin auringossa ensimmäisenä päivänä, koska kehoni ei ollut tasapainossa. Sitten minulle nousi kuume. Kaikki päättyi siihen, että sain kahden vuoden kilpailukiellon, Johaug kertasi tapahtumia Dagbladetille.

Johaugin syksyllä 2016 dopingtestissä antamasta näyttestä löytyi merkkejä anabolisesta steroidista klostebolista. Selvityksensä mukaan Johaug sai klostebolia elimistöönsä ainetta sisältäneestä huulirasvasta, jota joukkueen lääkäri oli määrännyt hänelle auringossa palaneita huulia hoitamaan.

Hän sanoo oppineensa käryyn johtaneista tapahtumista ja toimineensa tänä vuonna toisin. Kokemus saattoi hiihtäjän mukaan pelastaa hänet muutaman vuoden takaisen kaltaisilta tapahtumilta.

– Olen oppinut, että en saavuta mitään sillä, että rääkkään väsynyttä kehoani. Minun ei olisi pitänyt mennä Seiser Almin leirille silloin, koska olin niin väsynyt. Kun keho ja mieli ovat väsyneitä, keho ei kestä, Johaug sanoo.

– Jos olisin 20-vuotias, eikä minulla olisi tätä kokemusta, kaikki olisi voinut mennä jälleen täysin pieleen. Olen oppinut, että ei pitäisi koskaan rääkätä itseäni, kun olen väsynyt. Olen luvannut sen itselleni sen jälkeen, kun olin 18 kuukautta kilpailukiellossa.

Johaug kertoo harjoittelun keventämisen auttaneen. Hiihtäjä on jälleen hyvässä iskussa.

– Minusta tuntuu, että olen jälleen oma hyvä itseni. Oli tärkeää, että tein ne ratkaisut.

Hiihdon maailmancupin on määrä alkaa Rukalla marraskuun lopussa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja