Therese Johaugin ongelmiin outo selitys – norjalainen kertoo tilanteesta, joka johti hänet harhaan

Norjan hiihdon supertähdellä Therese Johaugilla oli kesän aikana ylirasitusongelmia, eikä hän voinut harjoitella normaalisti muutamiin viikkoihin. Selitykseksi vaikeuksiin Johaug antaa nyt harhaan johtaneet laktaattitestit.

Johaug ahkeroi kesällä myös juoksukilpailuissa, ja muun muassa MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä arvioi ylirasitustilan juontaneen juurensa norjalaisen kovasta juoksemisesta. Johaug avasi nyt kesän tilannettaan tarkemmin norjalaislehti Dagbladetille.

– Aloin rullahiihtäessä huomata, että jokin oli pielessä. Soitin välittömästi Erlendille (urheilupsykologi Hem) ja sanoin, että "minun täytyy tehdä laktaattitesti nyt". En halunnut matkustaa (rullahiihtotapahtuma) Toppidrettsvekaan kropan ollessa siinä tilassa, Johaug sanoi.

Laktaattitestillä mitataan laktaatin määrää veressä. Testin avulla saadaan kartoitettua pitkäaikaista aerobista kestävyyttä ja maksimaalista hapenottokykyä. 

Toinen testi tarjosi ounastellun vastauksen

Johaugin arvot olivat laktaattitestissä yllättäen hyviä.

– Jotain oli silti edelleen pielessä. Vaikka lukemat olivat hyviä, minulla oli täysin eri tunne. Koin, että numerot valehtelivat, Johaug kertoi.

Norjalainen jatkoi kuitenkin lukujen pohjalta harjoittelua normaalisti. Olo ei parantunut, vaan kääntyi päinvastoin entisestään huonommaksi. Tällöin Johaug päätti mennä testeihin uudestaan.

– Sain sitten vastauksen, jota olin odottanut. Se oli huonoin laktaattitesti, jonka olin tehnyt pitkään aikaan. Testi osoitti, että voin luottaa näppituntumaani.

Muutaman viikon lepojakson jälkeen Johaug on palannut harjoitteluun norjalaiskollegojensa seuraksi. Hiihdon maailmancup-kauden on määrä käynnistyä marraskuun lopussa Rukalla.

Lue myös:

    Uusimmat