Mainos

The Guardian: Raiskattua häpäistään yliopistossa – naiset rikkovat kunniakoodeja

Mormoniyliopisto Utahissa häpäisee raiskauksen uhreja. He eivät esimerkiksi saa osallistua enää opetukseen. Raiskauksen kohteeksi joutumista pidetään siveellisyyssääntöjen rikkomisena. Tapauksesta kertoo brittilehti The Guardian.

Madi Barney istuu nyyhkyttäen Provon poliisiasemalla Utahissa. Neljä päivää sitten tämä toisen vuoden opiskelija oli raiskattu yliopistokampuksen ulkopuoleisessa asunnossa. Hän oli peloissaan, että mormoniyliopisto saisi tietää asiasta ja rankaisisi häntä. Poliisit vakuuttivat, että näin ei käy. He eivät saa tietää, eivätkä voi satuttaa uhria.

Syyllisyyttä ja häpeää

Noin kuukauden päästä Madi Barney on lakimiehensä kanssa Brigham Youngin yliopistolla ja saa opinahjostaan uhkavaatimuksen. Yliopiston henkilökunta sanoo saaneensa poliisin raportin, jonka mukaan hänet on raiskattu ja rikkonut koulun siveellisyyssääntöä. Seurauksena hän ei enää saa osallistui opetukseen, johon aiemmin myös hänen isänsä, tädit ja sedät ovat osallistuneet.

– Tällaisesta voi seurata hirvittävää syyllisyyttä ja häpeää, sanoo sosiologi Ryan Cragun, joka on erikoistunut mormonismiin Tampan yliopistossa.

– Kyse ei ole vain siveellisyyskoodista, vaan tarkoittaa myös akateemista epäonnistumista. Sinusta tulee syntinen ja koko loppuelämä voi mennä pirstaleiksi, sanoo Cragun.

– Yliopisto on kohdellut minua lähes yhtä tunteettomasti kuin itse raiskaaja, sanoo Barney, joka päätti tehdä tapauksesta julkisen.

Brigham Youngin yliopisto on Yhdysvalloissa toimiva, Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon kokonaan omistama yliopisto. Yliopisto toimii pääosin Provossa, lähellä Salt Lake Cityä Utahin osavaltiossa.

Barney sanoo The Guardianissa, että koulun viranomaiset käyttävät raiskausraporttia perusteena tutkia, onko hän rikkonut sääntöjä. Koulun sääntöjen mukaan esimerkiksi vastakkaisen sukupuolen edustajia ei saa kutsua huoneisiin. Opiskelijoiden pitää olla siveitä, pukeutua vaatimattomasti, pysyä erossa huumeista ja alkoholista ja osallistua kirkonmenoihin.

Moraalista pidettävä kiinni

Julkisuuteen tulo aiheutti jälleen uusia hyökkäyksiä, joiden kohteeksi uhri joutui. Sanomalehtien mielipideosastoilla, sosiaalisessa mediassa ja jopa uhkaavissa sähköposteissa Barney  sai kuulla kunniansa.

 "Pitäisikö meidän ymmärtää tämä niin, että tämän nuoren naisen omat rikkomukset unohdetaan ja muut ovat vastuussa", kirjoitti yksi epäileväinen. "Loppujen lopuksi jos pitää kiinni moraalista ja noudattaa sääntöjä, pääsee helpommalla". Kolmas taas kysyy "miksi ihmiset luulevat, että seksuaalirikokset tarkoittavat, että "kaikki mitä teen on merkityksetöntä ja en ole mistään vastuussa".

Tekijä vapaalla takuita vastaan

Puolustajiakin Barney kuitenkin on saanut runsaasti. Yliopistolla on järjestetty mielenosoituksia, Facebookissa ja Twitterissä puolesta puhuvia kannanottoja. Barney on kertonut julkisuudessa myös tekijän olevan 39-vuotias Nasiru Seidu, joka valehteli ikänsä ja nimensä sekä kertoi olevansa sinkku. Poliisiraportin mukaan mies raiskasi Barneyn, vaikka uhri huusi "ei". Poliisi on vahvistanut yksityiskohdat puhelinkeskusteluista. Tekijä pidätettiin syyskuussa, mutta on vapautettu takuita vastaan. Oikeusistunnoissa vaimo istuu hänen vierellään.

Barney toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät, että hän ei ole hyökkäämässä yliopistoa vastaan. Raiskauksista pitäisi kuitenkin pystyä puhumaan ilman, että saa potkut koulusta.

– En sano, että kaikista siveellisyyssäännöistä pitäisi luopua. Sinne pitäisi vain lisätä pieni pykälä, jossa olisi maalaisjärkeä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.