Mainos

Ilmoitukset seksuaalisesta häirinnästä kouluissa lisääntyneet Yhdysvalloissa

Kahdeksannella luokalla ollut poika pyysi toistuvasti luokkakaveriaan koulun vessaan harrastamaan seksiä. Kyllästyttyään jatkuviin pyyntöihin tyttö kysyi kouluavustajalta neuvoja. Avustajalla oli suunnitelma: Huijaa poikaa. Pyydä hänet vessaan ja nappaa hänet itse teossa.

Improvisoitu suunnitelma meni pieleen. Poika pakotti tytön seksuaaliseen aktiin eikä kukaan ilmaantunut paikalle. Kun tyttöä myöhemmin hoidettiin sairaalassa, hoitajien mukaan hänellä oli raiskauksessa saatuja vammoja.

Washington Postin esille nostama tapaus sattui Yhdysvaltain etelässä, Alabamassa vuonna 2010. Sittemmin on selvinnyt, että tapaus ei ole ainoa laatuaan. Seksuaalinen häirintä Yhdysvaltain kouluissa on yleisempää kuin tähän asti on luultu.

Ongelmaan herättiin yliopistoissa ensin

Yhdysvalloissa on viime vuosina puhuttu paljon yliopistojen kampuksilla tapahtuneista raiskauksista ja seksuaalisesta häirinnästä. Tuoreen gallupin mukaan joka viides yliopistossa oleva nainen sanoo joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi viimeisen neljän vuoden aikana. Asiaa on puitu paljon, sillä opiskelijajärjestöt sekä presidentti Barack Obaman hallinto on nostanut asiaa esille.

Washington Post kertoo gallupin avoimista vastauksista löytyvästä raiskauksen uhrista: 21-vuotias yliopisto-opiskelija kertoo joutuneensa raiskatuksi baari-illan päätteeksi. Opiskelukaveri oli saattanut hänet ulos yökerhosta, jolloin nainen oli tuntenut itsensä sekavaksi. Joku oli hänen mukaansa ilmeisesti laittanut huumaavaa ainetta juomaan. Raiskauksen tapahduttua nainen ei kertonut siitä yliopistolla eikä viranomaisille. Hän kertoo olleensa huolestunut siitä, että voisi ilmoituksella tuhota hänet raiskanneen miehen tulevaisuuden ja ihmetelleensä, miten kaikki oikein tapahtui. Nainen kertoo pohtineensa, oliko tapahtunut jokin väärinymmärrys tai olisiko pitänyt sanoa tiukemmin ei. Nainen muistaa itkeneensä raiskauksen aikana.

Ilmoitukset seksuaalisesta häirinnästä Yhdysvalloissa ovat lisääntyneet selvästi, kun aihe on tuotu julkisuuteen. Opetusministeriön alaisen osaston tekemä selvitys kertoo, että vuoden 2009 yhdestätoista virallisesta häirintätapauksesta on tultu viime vuoden 164 ilmoitettuun tapaukseen. Mutta samaan aikaan ilmoitukset vakavista häirintätapauksista ovat nousseet myös kouluissa. Peruskouluissa ja lukioissa tapahtuneita häirintäilmoituksia oli vuonna 2009 yhdeksän kappaletta ja viime vuonna jo 65 tapausta.

Kouluissa ongelmaa vähätelty

Centers for Disease Control and Prevention teki selvityksen häirinnästä kouluissa vuonna 2013. Sen mukaan yläasteikäisistä pojista neljä prosenttia ja tytöistä kymmenen prosenttia oli joutunut yhdyntään vastoin omaa tahtoa. Illinoin yliopiston selvityksen mukaan yläasteikäisistä 21 prosenttia oli kokenut koskettelua, jota eivät olisi halunneet tapahtuvan.

Häirintä ei katso paikkaa. Sitä ei tapahdu vain vessoissa vaan myös koulujen käytävillä, rappukäytävissä, parkkipaikoilla. Lapset ovat Washington Postin mukaan kertoneet joutuneensa seksuaalisesti häirityiksi koulujen tanssiaisissa ja urheilutapahtumissa sekä yön yli kestävillä retkillä.

Obaman hallinto on ohjeistanut valtion rahoja saavia kouluja, jotta näissä otettaisiin vakavasti seksuaalinen häirintä ja tuettaisiin häirinnän uhreja.

– Yliopistoille on asetettu niin paljon painetta, että ne alkavat ymmärtää velvollisuutensa. Sen sijaan kouluissa olen huomannut täydellisestä välinpitämättömyyttä. Kouluissa ei välttämättä edes tiedetä, mitkä heidän velvollisuutensa asiasta lain edessä ovat, Carl Simon kertoo. Hän on toiminut lakimiehenä useissa tapauksissa, joissa on käsitelty seksuaalista häirintää.

Alabaman tapaus ei johtanut mihinkään

Jutun alussa kerrottu Alabamassa tapahtunut oletettu kouluraiskaus ei ikinä päätynyt varsinaiseen oikeuden käsittelyyn, koska tuomarin mukaan koulun työntekijät eivät olleet olleet tietoisesti välinpitämättömiä tapauksen suhteen. Tapahtuma oli tuomarin mukaan kylläkin traaginen ja hirveä mutta kouluavustajan antamat neuvot eivät olleet koulun virallisten toimintatapojen mukaisia. Tuomarin mukaan kouluavustajan tarkoitus oli kuitenkin lopettaa seksuaalinen häirintä. Liittovaltion viranomaiset ovat yrittäneet saada ylemmän tuomioistuimen kumoamaan tuomarin päätöksen.

Koulu antoi kuitenkin rangaistuksen pojalle, sillä hänet erotettiin koulusta viikoksi "epäsopivan koskettelun" takia. Tämän jälkeen poika lähetettiin toiseen kouluun, jossa kolme viikkoa myöhemmin hänet erotettiin sen takia, että oli katsonut pornoa koulun tietokoneilla. Tytölle koulu ei tarjonnut keskusteluapua eikä muutakaan terapiaa. Myöhemmin hän muutti toiseen osavaltioon, jossa sairastui masennukseen.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.