"Mies saa lyödä vaimoaan, jos hän kieltäytyy seksistä tai laittaa pahaa ruokaa" – Voiko 700 poikaa muuttaa yli miljardin intialaisen ajattelun?

Miehen Malli -elokuva yrittää vaikuttaa ihmisten ajattelutapoihin 1:21

Intialainen Harish Sadani auttoi lapsena tätejään. Nynny, muut lapset sanoivat. Hän kieltäytyi leikkimästä riehakkaiden lasten kanssa. Nynny. Sadani alkoi kyseenalaistaa jo lapsena sukupuolirooleja, jotka elävät vahvasti Intiassa. Nyt hän yrittää vaikuttaa yli miljardin ihmisen ajattelutapoihin. Kaikki lähtee pojista, hän sanoo.


Katso videolta Miehen malli -dokumentin traileri, josta näkee, minkälaista työtä Harish Sadani tekee kotikaupunkinsa Mumbain poikien parissa. 

– Miehet ollaan nähty "osana ongelmaa", mutta voimmeko me ikinä päästä sukupuoliongelmien juurille, jos heitä ei nähdä osana myös ratkaisua, Harish Sadani pohti.

MTV Uutiset tapasi Sadanin Rakkautta & Anarkiaa festivaaleilla, jossa hänestä kertova dokumentti Boys who like girls – Miehen malli nähtiin ensimmäistä kertaa Suomessa viime viikolla.

Kaikki alkoi lehti-ilmoituksesta

Kaikki lähti kolumnista, jonka Sadani huomasi vuonna 1991.

– Etsitään miehiä, jotka uskovat, että vaimot eivät ole hakkaamista varten, Sadani luki lehdestä.

Sadani oli yksi yli 200:sta ilmoitukseen vastanneesta. Heidän ydinjoukostaan syntyi porukka, joka pyrkii vapauttamaan miehet näistä ongelmista. Toimintaa vetämään valittiin Sadani, koska hän oli miehistä ainoa, jolla oli sosiaalialan koulutusta.

Nyt Sadanin järjestö MAVA (Men Against Violence and Abuse) on toiminut Mumbaissa  jo 25 vuotta.

Harish Sadani vieraili Helsingissä hänen elämäntyöstään kertovan dokumentin Suomen ensi-illassa syyskuun lopulla. 

700 poikaa taisteluun maskuliinisuutta vastaan

Yksi ilmoitukseen vastanneista oli 13-vuotias poika. Hän kertoi nähneensä, kuinka mies hakkasi naista bussipysäkillä, eikä kukaan puuttunut siihen.

– Hän sanoi haluavansa olla se, joka puuttuu tällaiseen järjettömyyteen, vaikka kukaan muu ei tekisi mitään, Sadani kertoo.

Toiminta lähti aluksi siitä, että naisille ryhdyttiin järjestämään itsepuolustuskursseja. Pian näistä kuitenkin luovuttiin ja toiminnan keskipisteeseen tulivat pojat ja nuoret miehet.

Nyt Sadanin ohjelmassa on koulutettu jo yli 700 poikaa. On workshoppeja, leirejä, katunäytelmiä ja muita tapahtumia, joiden tavoitteena oli avata heidän ajatteluaan.

Ohjelman filosofia on, että kun näiden poikien ajattelu on muuttunut, he levittävät ajatuksiaan muille pojille päivittäisessä elämässään. Näin syntyy sukupolvi, joka ei ajattele, että nainen kuuluu keittiöön ja että häntä saa hakata milloin mistäkin syystä.

Ja vaikka 700 kuulostaa todella pieneltä luvulta, erityisesti yli miljardin ihmisen Intissa, välillinen vaikutus Sadanin mukaan moninkertaisesti suurempi.

– Kouluttamamme 700 poikaa ovat tavoittaneet 300 000 poikaa ja nuorta miestä viimeisen 10 vuoden aikana, Sadani uskoo.

"Mies saa lyödä vaimoa, jos ruoka ei miellytä"

– Intiassa vallitsee mentaliteetti, jonka mukaan mies on tärkeä ja nainen ei. Miehet saavat kaiken vallan ja siksi meillä ei ole tasa-arvoa. Mentaliteetti on, että miehen pitää olla voittaja ja tämä opetetaan lapsille pienestä pitäen.

Kansainvälisen lastenjärjestö UNICEF:in vuonna 2012 tekemän tutkimuksen mukaan 15-19 vuotiaista pojista 57 prosenttia ajattelee, että mies saa lyödä vaimoaan.

– Mies saa löydä vaimoa, jos esimerkiksi vaimon laittama ruoka ei miellytä miestä, jos nainen vastustaa miestä tai jos hän kieltäytyy seksistä, Sadani luettelee syitä.

Hätkähdyttävää on, että samaa mieltä on lähes yhtä iso osa tytöistä. Tutkimukseen osallistuneista tytöistä 53 prosenttia piti lyömistä hyväksyttävänä.

Käännytystyötä poikien parissa

Myös länsimaissa on ongelmia sukupuolikysymyksiin liittyen. MeToo -kampanja on nostanut esille esimerkiksi johtavien miesten vallankäyttöä naisia kohtaan.

Intiassa ongelmaa kuitenkin pahentaa Sadanin mukaan se, että kaikki yhteiskunnan osat vahvistavat miehen asemaa: perhe, uskonto, koulutus, hallinto ja media.

– Yleisesti ajatellaan, että tyttöjä ja naisia täytyy voimaannuttaa. Viimeisten vuosikymmenien aikana on tehty paljon työtä naisten kanssa, mutta siitä ei edes paria prosenttia poikien kanssa.

Naiset ovatkin tulleet tietoisemmiksi oikeuksistaan, mutta nyt pulassa ovat miehet, jotka eivät tiedä, mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella. 

– Miehet tuntevat itsensä uhatuiksi ja epävarmoiksi. He eivät tiedä miten vastata tavallisten, mutta entistä voimakkaampien naisten vaatimuksiin.

– Miesten ongelma on se, että kukaan ei puhu heille. Kukaan ei kerro, mitä tästä muutoksesta pitäisi ajatella ja miten pitäisi toimia.

Rahoitus on ongelma

Sadanin työtä vaikeuttavat ongelmat rahoituksen kanssa. Toimintaa rahoitetaan lähinnä lahjoitusvaroilla, eikä virallista tukea juuri ole.  

– Minun kouluttamani pojat haluaisivat tehdä "käännytystyötä" muiden poikien parissa täysipäiväisesti, mutta meillä ei ole rahoitusta enkä voi maksaa heille palkkaa.

– Kaikki virallinen rahoitus menee tyttöjen ja naisten parissa tehtäviin ohjelmiin ja projekteihin. Mutta myös pojat tarvitsevat tukea ja apua ajattelunsa muuttamiseksi.

Järjestö kampanjoi näyttävästi sellaisten tapausten jälkeen, jotka herättävät huomiota. Kerran se esimerkiksi keräsi rahaa tytön kauneusleikkausta varten, koska hän oli joutunut happohyökkäyksen kohteeksi.

– Kampanjoinnin seurauksena kotiini tuli ihan tavallisia ihmisiä lahjoittamaan rahaa. Puhuimme myös lahjoittajien kanssa siitä, miksi tyttöä vastaan oli hyökätty ja siitä, että sellainen ei ole hyväksyttävää.

– Tytöillä ja naisilla on oikeus sanoa ei. Heidän ei tarvitse suostua seksiin vain siksi, että mies sitä vaatii.

"Olen oppinut katsomaan maailmaa tätieni silmien kautta"

Yli miljardin ihmisen ajattelutavan muuttaminen on valtava urakka, joka voi välillä vaikuttaa lohduttoman suurelta.

– Minulla on toivottomuuden hetkiä, mutta ne ovat ohimeneviä. Saan voimia siitä, että näen muutoksen pojissa, joiden kanssa työskentelemme.

Sadani arvelee poikien kuuntelevan, koska he näkevät itsekin siskojensa tai äitiensä huolet ja vaikeudet.

Intiassa naisten eriarvoisuus on helposti huomattavissa. Esimerkiksi maaseudulla on naisten liikkumiselle on omat tiekat sääntönsä. Jos esimerkiksi 18-vuotias tyttö lähtee ulos, mukaan pitää saada mieshenkilö, vaikka tämä olisi vasta 5-vuotias.

– 5-vuotias tietenkään voi ymmärtää, miksi hänen pitää lähteä mukaan. Mutta tyttö tai nainen ei voi liikkua yksi, ja siksi 5-vuotiaan on lähdettävä mukaan. Hän menee "turvaksi", Sadani kuvaa tilanteen absurdiutta.

Myös Sadani on saanut paljon vaikutteita lapsuudestaan. Ne ovat onneksi toisenlaisia.

– Elämässäni on ollut inspiroivia naisia näyttämässä esimerkkiä. Erityisen tärkeitä ovat kolme tätiäni, joita olen aina auttanut niin kutsutuissa "naisten töissä".

– Olen muun muassa jonottanut heidän puolestaan ruokaa ja vettä ja tullut sen takia kiusatuksikin, mutta en ole välittänyt siitä. Olen oppinut katsomaan maailmaa tätieni ja sitä kautta naisten silmien kautta.

Inka Achtén ohjaama ja Napafilmsin tuottaman Boys Who Like Girls – Miehen malli -dokumentin seuraavat esitykset ovat 10.10. Tampereella ja 6.11. Jyväskylässä. 

Lue myös:

    Uusimmat