Thaimaalainen prinsessa aikoo haastaa sotilasjuntan – pyrkii pääministeriksi maaliskuun vaaleissa

Maailman pisimpään vallassa ollut monarkki, Thaimaan kuningas on kuollut 2:06
Vuosikymmenet vallassa ollut kuningas Bhumibol kuoli lokakuussa 2016.

Thaimaan kuninkaan vanhempi sisar asettuu ehdolle tulevissa parlamenttivaaleissa ja pyrkii pääministeriksi. Prinsessa Ubolratana asettuu ehdolle Shinawatra-klaanin johtaman Thai Raksa -puolueen riveissä.

Kuningas Maha Vajiralongkorn kuitenkin sanoi perjantai-iltana, että Ubolratanan ehdolle asettuminen on erittäin epäsopivaa.

–  Kuningas ja kuningasperhe ovat politiikan yläpuolella. Kuningasperheen keskeisen jäsenen tuominen poliittiseen järjestelmään millään tavalla on kuninkaallisten perinteiden ja maan tapojen vastaista, kuningas sanoi lausunnossaan, jonka Royal Gazette julkaisi.

Maaliskuun parlamenttivaalit ovat ensimmäiset sitten vuoden 2014 vallankaappauksen, jossa sotilasjuntta syöksi Yingluck Shinawatran hallituksen vallasta.

Sotilasjuntta hakee vaaleissa jatkoa nykyiselle pääministerille Prayut Chan-O-Challe. Prayut on johtanut maata ja junttaa lähes viiden vuoden ajan ja ajanut läpi perustuslain muutoksia, jotka vankistavat armeijan valta-asemaa vaalien jälkeenkin.

Ubolratana luopui kuninkaallisista arvonimistään mentyään naimisiin amerikkalaisen kanssa 1970-luvulla. Avioeron jälkeen vuonna 1998 hän palasi Thaimaahan, jossa häntä kohdellaan yhä kuningashuoneen jäsenenä.

–  Kiitos rakkaudestanne ja kannustuksestanne. Haluan selventää, että olen luopunut kuninkaallisista arvonimistä ja elän tavallisen ihmisen tapaan. Olen antanut Thai Raksa -puolueelle luvan nimetä minut pääministeriehdokkaaksi, prinsessa kirjoitti Instagramissa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Prinsessalla on Instagramissa lähes 100 000 seuraajaa, mutta tili on muutettu yksityiseksi.

Majesteettirikoksesta käy kuninkaan koiran loukkaaminen

Hänen ehdokkuutensa herätti kuitenkin kysymyksen, miten poliittinen toiminta sopii yhteen Thaimaan kuningashuonetta suojaavan tiukan lainsäädännön kanssa. Majesteettirikoksesta eli kuningashuoneen loukkaamisesta voidaan Thaimaassa langettaa jopa 15 vuoden vankeustuomioita.

Prinsessa ei virallisesti ole lain määritelmän mukaan enää kuningashuoneen jäsen, mutta kuninkaallisten kunnioittaminen on syvästi piirtynyt Thaimaan kulttuuriin.

–  Voidaanko häntä kohdella kuin tavallista ihmistä? Kuka uskaltaisi arvostella kuninkaallista pääministeriä, pohti Chulalongkornin yliopiston valtiotieteen professori Puangthong Pawakapan.

Majesteettirikoslakia on viime aikoina tulkittu entistä tiukemmin. Syytetyksi joutui muun muassa mies, joka pilaili entisen kuninkaan koiran kustannuksella. Syytteen sai myös tutkija, joka kyseenalaisti tarinan 1500-luvulla tapahtuneesta norsukaksintaistelusta.

Kriitikoiden mielestä majesteettirikoslakia on käytetty poliittisten vastustajien vaientamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat