Mainos

Kuninkaan tuhkaus aloitti Thaimaassa epävarman ajan

Mustapukuiset ihmiset tungeksivat suremaan kuningas Bhumibol Adulyadejia Bangkokissa torstaina. Tuhkausseremonia alkoi myöhään illalla kultaisessa pyhäkössä suljettujen porttien takana. Seremoniasta ei lähetetty tv-kuvaa.

Jumalalliseen asemaan nostettu Bhumibol kruunattiin vuonna 1950. Hänen kuolemansa viime vuoden lokakuussa merkitsee thaimaalaisille historiallista murrosta.

– Hän oli täydellinen. Hän auttoi maatamme ja thaikansaa valtavasti. Thaimaalaiset ovat yhtenäisiä rakkaudessaan häntä kohtaan, sanoi Wacharadej Tangboonlabkun, 65.

Tilanne herättää epävarmuutta tulevaisuudesta.

– Ei ole enää isää, joka antoi niin paljon lapsilleen, sanoi Kingkan Kuntavee, 47.

Kuningas tunnettiin yhdistävänä voimana syvästi jakaantuneessa maassa. Kuningashuone oli rakentanut hänestä kuvan hyväntahtoisena ja moraalisena hallitsijana, jolla oli suora yhteys kansaan rikkaudestaan huolimatta. Forbes-lehti listasi vuonna 2011 Bhumibolin maailman vauraimmaksi monarkiksi.

Kuninkaan asemaa ovat sementoineet myös lait, joka kieltävät monarkian arvostelun. Kuningashuoneen loukkaamisesta voidaan langettaa ankara rangaistus.

Bhumibol Adulyadejia kuoli noin kaksi viikkoa sitten.

2:06

Uusi kuningas rakentaa rooliaan

Thaimaa siirtyy nyt edesmenneen kuninkaan pojan Maha Vajiralongkornin, 65, aikaan. Häneen ei suhtauduta yhtä kulttimaisesti kuin isäänsä, jota on pidetty poikkeuksellisena kuninkaana. Maineen rakentaminen vie kuitenkin aikansa.

Vajiralongkorn on alkanut ottaa valtaa käsiinsä ja vaikuttaa muun muassa kuninkaallisten varojen hallintaan. Hän on tehnyt myös joitakin hallinnollisia muutoksia, jotka heikentävät armeijan ja hallituksen roolia kuningashuoneessa. Kukaan ei tiedä, mitä on muutosten taustalla.

BBC pääsi kysymään Vajiralongkornilta kruununprinssin paineista vuonna 1979 harvinaisessa haastattelussa. Vastaukset olivat kryptisiä.

– On vaikea sanoa, millaista on olla kala, jos on kala, tai millaista on olla lintu, jos on lintu, hän sanoi englanniksi.

– Uskoakseni kaikilla on elämässään huolta ja stressiä. En ole erilainen. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.