Thaimaa on tehostanut viisumivalvontaansa – joka vuosi muutama suomalainen päätyy karkotuskeskukseen

Thaimaan viranomaiset ovat kiristäneet maassa oleskelevien ulkomaalaisten oleskelulupien valvontaa. Suomalaistenkin turistien on nyt syytä olla tarkkana sen suhteen, ettei sallittu maassaoloaika ylity.

Suomen passilla Thaimaahan matkustava saa lentokentällä maahantuloviranomaisilta ilmaiseksi passiin leiman, joka oikeuttaa oleskelemaan maassa korkeintaan 30 päivää. Sallitun oleskelun ylittämisestä on lähes aina seuraamuksia, ja pahimmillaan laiton maassa oleskelu voi viedä karkotuskeskukseen.

Luvaton oleskelu Thaimaassa on maan viranomaisten mukaan rikos, johon suhtaudutaan vakavasti. Sakkomaksu viisumin ylittämisestä on 500 Thaimaan bahtia eli noin 15 euroa päivältä ja kokonaisuudessaan enintään 20 000 bahtia eli noin 600 euroa.

– Thaimaan viranomaiset harkitsevat tilannetta aina tapauskohtaisesti. Sakko pitää maksaa käteisellä paikallisvaluutassa, mutta neuvottelemalla pääsee ainakin automaatille nostamaan rahan, kertoo Suomen Thaimaan-konsulina syksystä 2014 viime heinäkuun loppuun toiminut Raimo Pahkasalo.

Jos sakkomaksua ei maasta poistuessa pysty maksamaan, viranomaiset voivat hakea viisuminylittäjän karkotuskeskukseen.

– Thaimaan linja valvoa laitonta oleskelua on selkeästi kiristynyt. Viisumin voimassaolo tarkistetaan erityisesti häiritsevästi käyttäytyvien ja poliisin kanssa tekemisiin joutuneilta, Pahkasalo kertoo.

Kaikkea muuta kuin hotelli

Pääkaupunki Bangkokin keskustassa sijaitsevaan karkotuskeskukseen päätyy vuosittain muutama suomalainen. Konsuli Pahkasalon mukaan keskuksessa suomalaiset ovat yleensä pari viikkoa tai jopa kuukauden. Kun keskukseen tuodaan suomalainen, keskus ottaa yhteyttä Suomen suurlähetystöön, josta pyritään vierailemaan keskuksessa tapaamassa suomalaista mahdollisimman pian.

– Perussääntö on, että henkilön tai hänen omaisensa pitää pyytää apua. Lähetystö auttaa auttamaan itseään. Voimme viedä hygieniatarvikkeita, vaatteita, ruokaa tai luettavaa ja autamme yhteyden ottamisessa läheisiin Suomessa, Pahkasalo kertoo.

Karkotuskeskuksessa usein vieraillut Pahkasalo pitää keskuksen oloja hyvin karuina.

– Keskus ei todellakaan ole mikään hotelli. Ruokaa saa ja suihkuun pääsee, mutta hygieniaolot ovat puutteelliset eikä ilmastointia ole. Jos sairastuu, saa ensiapua pienestä klinikasta, mutta muu hoito pitää maksaa itse.

Keskuksesta pääsee pois, kun hankkii lentolipun kotimaahansa. Lähetystö voi avustaa lentolipun hankkimisessa, mutta ei maksa lentoja.

– Kun keskuksesta lähdetään, kyseessä on aina maasta karkotus. Lentoyhtiöillä on omia säädöksiä karkotetun kyytiin ottamiseen. Lisäksi karkotettava saa maahantulokiellon, jonka pituus riippuu kielletyn oleskelun pituudesta, Pahkasalo sanoo.

Kymmeniä kuolemia joka vuosi

Thaimaassa kuolee vuosittain noin 50 suomalaista eli lähes joka viikko yksi. Kuolinsyynä on useimmiten sairaus tai liikenneonnettomuus, erityisesti moottoripyöräonnettomuus.

– Valitettavan paljon on vääriä luuloja siitä, mitä Suomen suurlähetystö voi tehdä ulkomailla pulaan joutuneen suomalaisen auttamiseksi, konsuli Pahkasalo sanoo.

Konsulipalvelulain mukaan lähetystö voi auttaa pulaan joutunutta välittömän avun saamiseksi ja yhteyden ottamisessa lähiomaisiin sekä myöntää tarvittaessa uuden passin ja välittää varoja hädänalaisen auttamiseksi.

– Lähetystö ei voi maksaa kuluja eikä puuttua paikallisten viranomaisten tai lentoyhtiöiden toimintaan. Ilman kattavaa matkavakuutusta ei matkalle kannata lähteä lainkaan, Pahkasalo muistuttaa.

Ystävän apu pelasti alkoholistin

Bangkokissa kesällä kolme kuukautta opiskellut toimittaja ja tietokirjailija Salla Nazarenko auttoi tuolloin pulaan joutunutta suomalaismiestä pääsemään Suomeen.

– Hyvä ystäväni pyysi minua auttamaan Thaimaassa rahattomana pitkään ollutta alkoholisoitunutta ystäväänsä Hannua. Vein lentokentälle rahat, jolla mies sai ostettua lentolipun Suomeen ja maksettua 600 euron sakkomaksun viisumin ylittymisestä, Nazarenko kertoo.

Hän kertoo tapauksesta Hannun luvalla, mutta Hannu ei ole miehen oikea nimi.

– Ilmeisesti kyseessä oli hyvin tyypillinen tarina. Hannu lähti Thaimaahan pakoon kotimaan ongelmia, loppuun palamista ja alkoholia. Ongelmat kärjistyivät, rahat loppuivat, Hannu joutui liikenneonnettomuuteen, eikä matkavakuutus ollut enää voimassa.

Moni Thaimaassa pulaan joutuva suomalainen ei ole ensimmäistä kertaa vaikeuksissa. Raimo Pahkasalo on nähnyt tässä joukossa uusavuttomuutta, ongelmien kasaantumista sekä maassaolosäädöksiä toistuvastikin rikkovia, joiden ystävillä ja läheisillä Suomessa ei ole enää halua auttaa ongelmissa.

Thaimaahan paluuta suunnittelee myös Nazarenkon auttama mies.

– Hänellä tuntui olevan tavoitteena tulla Suomeen, saada eläke ja mennä takaisin Thaimaahan, Nazarenko kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat