Turistit työllistävät Suomen lähetystöä Thaimaassa – kymmeniä kuolemia, huumesekoiluja ja ryöstöjä

Suomen Thaimaan-suurlähetystössä autetaan päivittäin maassa erilaisiin ongelmiin joutuneita turisteja. Thaimaa on Välimeren ohella yksi suomalaisten suosikkikohteista, jonne matkoja tehdään yli 100 000 vuodessa.

Turistien määrään suhteutettuna suomalaiset eivät kuitenkaan joudu Thaimaassa sen enempää pulaan kuin muissakaan turistikohteissa, esimerkiksi Espanjassa tai Tallinnassa. 

– Jos Thaimaassa suomalaiselle tapahtuu jotakin, niin ongelma on se, että Suomi sijaitsee niin kaukana, että kotiuttaminen on hankalaa. Myös sairaalat ovat hyvin kalliita eli tavallaan ne ongelmat saattavat täällä kumuloitua ja kehittyä vielä pahemmiksi kuin muualla, kuvaa Thaimaan Suomen suurlähetystön konsuli Raimo Pahkasalo.

Töitä kehdosta hautaan

Harva suomalainen matkaaja osaa thain kieltä, joten jo kielimuuri on asia, joka tuo herkästi pulaan joutuneita matkailijoita konsulaatin luokse. Myös viranomaiset Thaimaassa ottavat konsulaattiin yhteyttä. 

– Olen aina sanonut, että me tehdään töitä syntymän ja kuoleman kanssa ja kaiken siltä väliltä. Selvittelemme sairaustapauksia, ryöstöjä, passin katoamisia, huijauksia, huumeisiin sekaantumisia, tappeluita, häiriköintejä, Pahkasalo listaa.

Thaimaan Suomen suurlähetystön tietoon tuli viime vuonna 60 suomalaisen kuolemantapausta. Sairaustapauksia oli satakunta. Edes kaikki tapaukset eivät tule lähetystön tietoon, sillä myös matkanjärjestäjillä on velvollisuutensa auttaa hädässä olevaa matkustajaa. 

Millaiset tapaukset työllistävät eniten?

Thaimaassa suomalaisten kohtaamat ongelmat ovat monenkirjavia.

– Mitään eniten työllistäviä asioita en osaa kertoa, koska kaikkea tapahtuu, Pahkasalo kommentoi.

Thaimaahan suuntaavat turistit ovat kaikenikäisiä, myös iäkkäitä, joten sairauskohtaukset ovat melko yleisiä. Myös liikenne Thaimaassa on maailmanlaajuisestikin verrattuna vaarallista, joten liikenneonnettomuuksia, joissa suomalainen on osallisena, tulee usein suurlähetystön tietoon. Itsemurhiakin tapahtuu silloin tällöin. 

– Skaala on siis hyvin laaja.

Konsuli Raimo Pahkasalo kertoo, että Thaimaa on ystävällisten hymyjen maa, jossa silloin tällöin sinisilmäisiä turisteja myös huijataan.

– En sano, että se on jatkuvaa, mutta silloin tällöin tapauksia on. Turisti saattaa helposti tulla huiputetuksi esimerkiksi asuntoa vuokratessaan, Pahkasalo avaa.

Huumetuomiot kovia

Pahkasalo muistuttaa, että Thaimaassa on rikosoikeudellisia ja kulttuurisia eroja, jotka suomalaisturistin on hyvä tietää. Suomalaisille saattaa tulla yllätyksenä rikoslain tiukkuus. Esimerkiksi huumetuomiot ovat Thaimaassa tuomioiden pituuksien kärkikastia. 

– Huumetuomiot Thaimaassa ovat äärimmäisen kovia. Pienestäkin määrästä hallussapidosta voi saada pitkän tuomion. Kyllä täällä ulkomaalaisia on vankiloissa huumeidenkin takia. Sama koskee myös Kambodzaa, joka kuuluu meidän toimialueeseemme: siellä meillä on huumetapauksia myös, Pahkasalo kertoo.

Myös niin sanottuja majesteettirikoksia sattuu silloin tällöin. Kuningashuoneen arvostelu on maassa ehdottomasti kielletty. 

– Kuninkaan arvostelu on aivan täysi tabu tässä maassa, mikä voi yllättää. Olen ollut täällä puolitoista vuotta, mutta en ole kuullut, että suomalaisia olisi pidätetty tai joutunut vankilaan tämän takia.

Pahkasalo kertoo, että korrektius ja hyvät tavat kuuluvat aivan erityisesti thaimaalaiseen kulttuuriin. 

– Phuketissa esimerkiksi pukeudutaan aika niukasti ja se herättää närää paikallisissa. Täällä pitäisi kuitenkin, liikkuu missä tahansa, pukeutua asiallisesti. 

Moni turisti kokee Thaimaan maanpäällisenä paratiisina. 

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että paratiisissakin on sääntönsä. Thaimaata hallitsee armeijan sotilasjuntta, mikä monilta herkästi unohtuu.

Loma voi karata käsistä jo alussa

Pahkasalo sanoo, että etenkin reipas alkoholin käyttö saattaa viedä lomamatkan väärille raiteille jo alkuvaiheessa. Ongelmiakin tulee eteen herkemmin, jos viettää lomansa alkoholin tai vaikkapa huumeiden vaikutuksen alaisena.

– Peräänkuulutan vastuullista matkustamista. Kannattaa huolehtia jo ennen matkalle lähtemistä, että kaikki menisi hyvin, Pahkasalo sanoo. 

Vastuulliseen matkustamiseen kuuluu, että matkustusasiakirjat ovat kunnossa. Myös hyvä, kattava matkavakuutus on oleellinen osa onnistunutta matkaa.

Lue myös:

    Uusimmat