Mika avasi Tinderin Thaimaassa ja rakastui – nyt tyttöystävä ei kuitenkaan pääse Suomeen: "On väärin, että lähetystö päättää parisuhteestani"

Mika ei saa tyttöystäväänsä Suomeen – lähetystö ei uskonut naisen lähtevän pois maasta 0:30

Suomalainen Mika rakastui ulkomaanmatkallaan thaimaalaiseen naiseen. Tyttöystävä kävi Suomessa kesäkuussa lyhyen viisumin turvin. Nyt pariskunta haki pidempää vierailuviisumia, mutta he saivat kielteisen vastauksen.

Mika pitää kielteistä päätöstä mielivaltaisena ja syyttää lähetystöä tylystä kohtelusta.

Se oli yksi matka Thaimaahan ja siellä avattu Tinder. Mika* oli mennyttä. Sen jälkeen Thaimaassa on tullutkin vietettyä puolet vapaa-ajasta. 

Tämän vuoden kesäkuussa pariskunta vietti kesäkuussa Suomessa kymmenen päivää yhdessä. Nyt oli tarkoitus, että tyttöystävä tulisi jälleen Suomeen ja he hakivat hänelle 80 päivän vierailuviisumia.

Shengen-alueella saa puolen vuoden aikana vierailla viisumilla 90 päivää. Tyttöystävän viisumipäätös oli kuitenkin kielteinen. Päätöksessä lukee, että vierailijan ei uskota poistuvan maasta ennen viisumin päättymistä.

– Tietenkin hän poistuisi maasta viisumin loppuessa, eihän hän tänne laittomasti jäisi. Mutta emme pysty tätä mitenkään todistamaan, vaikka viisumihakemuksessakin oli lentolippuvaraus Suomesta pois, Mika kertoo.

Tylyä kohtelua puhelimessa

Mika sanoo turhautuneensa myös Suomen Bangkokin suurlähetystön kohteluun. Hänen mukaansa sähköposteihin ei vastata ja puhelimessa ollaan tylyjä.

– Sanotaan: Älä soita, älä kysele, me ilmoitamme, kun on jotain kerrottavaa. Olen ollut siinä uskossa, että lähetystön tehtävä olisi auttaa suomalaisia, mutta en koe saaneeni sieltä hirveästi apua. Mielestäni lähetystö tekee vain kiusaa.

Oikaisuvaatimus viisumihakemuksesta on jätetty 40 päivää sitten. Käsittelyajaksi on luvattu yhdestä kahteen kuukautta.

– Tyttöystäväni on myös järkyttynyt. Hänestä tuntuu, että häntä kohdellaan kuin rikollista, vaikka hän on hyvässä työssä eikä hänellä ole mitään rikollista taustaa.

– Laissa sanotaan, että oikaisuvaatimus on käsiteltävä ilman aiheetonta viivästystä. Mielestäni 40 päivää ei ole sellainen aika. Ajattelin, että käsittely olisi nopeaa, mutta lähetystö vetosi kesälomaan ja henkilöstövaihdoksiin. Sehän ei ole asiakkaan ongelma.

Suomen Bangkokin-lähetystön konsuli Raimo Pahkasalo sanoo olevansa pahoillaan, mikäli palvelu on ollut epäkohteliasta.

– Palveluperiaate sitoo Suomen ulkomailla olevia lähetystöjä, meidän pitää olla kohteliaita ja palvella sen toimivallan puitteissa. Se on ihan ehdoton vaatimus. Olen pahoillani, mikäli näin on tapahtunut. Aina on varmasti parannettavaa, jokaista tulee kohdella tasapuolisesti.

Hakemukset kasvussa

Mika sanoo luvanneensa kutsussa maksaa kaikki tyttöystävän kulut ja majoittaa naisen asunnossaan.

– Valtiolle ei tulisi hänestä mitään kuluja. On väärin, että lähetystössä joku päättää parisuhteestani.

Thaimaasta Suomeen haettavien viisumien määrä on kasvussa. Yleensä niitä on vuosittain ollut 9000-10 000, mutta tänä vuonna jo elokuun loppuun mennessä viisumia on haettu 8000 kertaa. Näistä kielteisiä päätöksiä on keskimäärin muutaman prosentin verran.

– Kielteiselle päätökselle täytyy olla viisumisäännösten mukainen peruste. Emme me kiusaa, vaan toivomme, että hakemukset ovat täydellisiä, Pahkasalo kertoo.

"Miksi haastatteluja edes tehdään?"

Yleisin syy kielteiselle päätökselle on Pahkasalon mukaan juuri se, mikä Mikankin tyttöystävän tapauksessa oli: perusteltu syy epäillä, ettei henkilö noudata maahantulosäännöksiä, eli ettei palaa viisumin umpeuduttua takaisin.

– Jos thaimaalainen hakee Suomessa oleskelulupaa viisumin aikana, se on maahantulosäännösten kiertämistä. Viisumi myönnetään vain lyhytaikaista oleskelua varten.

Mika kertoo, että sekä hänet että tyttöystävä haastateltiin viisumia varten. 

– Miksi haastatteluita edes tehdään, jos ajatellaan ihmisten valehtelevan niissä? Me kerroimme haastattelussa kumpikin, että hän palaa viisumin loputtua Suomeen, mutta meitä ei uskottu. 

Mika kertoo, ettei ole ainoa, jolle on käynyt näin.

– Netissä on paljon tarinoita, ja tästä aiheesta on tehty myös aikanaan adressi.

Oleskelulupa tulee hakea Thaimaasta

Jos toiveissa on oleskelulupa, tulee sitä hakea Thaimaassa suurlähetystön kautta, eli lähtömaassa.

– Mikäli viisumilla Suomeen mennyt henkilö solmii avioliiton suomalaisen kanssa, me toivomme avioparille onnellista yhteiseloa. Suurlähetystön toimivalta rajoittuu ainoastaan viisumipäätöksen tekemiseen.

Pahkasalo korostaa, että maksettu paluulippu lentoyhtiölle ei ole peruste viisumin saamiselle.

– Ensin pitää saada viisumi ja sitten varata lippu, koska muuten saattaa menettää sen lipun hinnan.

Jos oikaisuvaatimuskaan ei tuo toivottua lopputulosta, voi hakija valittaa hallinto-oikeuteen.

– Mielestäni tämä on hyvä parannus. Saamme näin riippumattoman tuomioistuimen käsittelemään hakemusta uudelleen. Ymmärrän sen valtavan hyvin, että kielteiseen päätökseen ollaan pettyneitä, mutta en missään tapauksessa allekirjoita väitettä, että tekisimme päätöksiä mielivaltaisesti. Päätös perustuu kokonaisharkintaan.

*Mika ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, jotta hänen tilanteensa ei vaikeutuisi entisestään.

Lue myös:

    Uusimmat