Mainos

Harvey rantautumassa uudelleen huomenna – uusia rankkasateita Texasiin ja Louisianaan

1:53

Harvey-myrskyn tuomat kaatosateet jatkuvat lähipäivinä, varoitti Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus tiistaina. Harvey oli tiistaina palannut väliaikaisesti Meksikonlahdelle, mutta sen odotettiin keskiviikkona taas rantautuvan ja tuovan mukanaan rajuja sateita Texasin ja Louisianan osavaltioihin.

Houstoniin on perjantain jälkeen saatu lähes 50 tuumaa eli 127 senttimetriä sadetta. Oletus on, että sadetta tulee seuraavan kahden päivän aikana vielä jopa lähes 40 senttiä lisää.

– Sateen jatkuminen on suurin uhka. Tämä ei ole vielä ohi, sanoi hurrikaanikeskuksen tiedottaja Dennis Feltgen.

Viranomaisten mukaan Harvey on lyönyt aiemmat Yhdysvalloissa mitatut ennätykset trooppisten myrskyjen sademäärässä. Edellinen ennätys vuodelta 1978 oli 48 tuumaa, eli 122 senttimetriä.

Uusia sateita odotettiin pelolla erityisesti Louisianan osavaltion New Orleansissa, joka sijaitsee osittain merenpinnan alapuolella. Juuri myrskyn saapumisen edellä paljastui vielä, että osa kaupunkia kuivana pitävistä pumpuista on epäkunnossa. Kaupungissa muistetaan hyvin Katrina-myrskyn valtavat tuhot. Katrinan tuhoissa kuoli yli 1 800 ihmistä. Louisianaan on julistettu hätätila.

Uusia patomurtumia pelätään

Harveyn tuhoissa on tähän asti kuollut ainakin kolme ihmistä, mutta kuusi muuta kuolemantapausta saattaa olla myrskyn aiheuttamia.

Houstonin eteläpuolella Brazorian piirikunnassa sijaitseva pato murtui, ja viranomaiset käskivät uhatulla alueella asuvia ihmisiä poistumaan välittömästi. Evakuointikäsky koski noin 50 taloutta. 

Brazorian piirikunnan evakuointikäskyssä todetaan, että alueelta johtaa pois vain yksi ainut tie.

– Valtatie 35 ei pysy avoimena pysyvästi ja tie muuttuu kulkukelvottomaksi sateiden jatkuessa, asukkaita varoitettiin.
Harvey-myrskyn tuomat rajut sateet ovat täyttäneet alueen padot äärirajoilleen. Myös Addicksin pato Houstonin lähistöllä alkoi tulvia yli äyräiden. Padosta on yritetty päästää vettä, mutta vesi jatkoi nousuaan.

Houstonissa avattiin uusia suojia kodeistaan pakenemaan joutuneille ihmisille. Noin 30 000 ihmisen arvioidaan tarvitsevan tilapäistä suojaa. Viranomaiset vakuuttivat, että suojaan pyrkiviltä ei tivata papereita laittomien maahanmuuttajien jahtaamiseksi.

Lisäksi noin 450 000 ihmisen odotetaan tarvitsevan liittovaltion apua.

Trump kehui kuvernööriä

Presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania Trump saapuivat illalla Suomen aikaan Harvey-myrskyn runtelemaan Texasiin.

Trump saapui Corpus Christin rannikkokaupunkiin, joka kärsi suuria vahinkoja Harveyn rantautuessa perjantaina. Hän ylisti Texasin kuvernööriä Greg Abbottia "loistavasta työstä" ja sanoi tätä ystäväkseen.

– Me haluamme tehdä avustustyöt paremmin kuin koskaan ennen, Trump julisti. 

Presidentin oli alun perin ollut määrä jatkaa myrskytuhoihin perehtymistä Austiniin, mutta Valkoisen talon tiedottajan mukaan vierailun reitti ja aikataulu saattavat muuttua, koska sää Texasissa on edelleen kehno.

Varautuminen myrskyyn näkyi myös presidentin puolison kenkävalinnassa. Melania Trump oli vielä Washingtonista lähtiessään sonnustautunut stilettikorkoihin, mutta vaihtoi ne lennon aikana valkoisiin lenkkareihin.

Juttua päivitetty ja täydennetty kauttaaltaan kello 20:58.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.