Testi: Löytääkö suomalainen paikannuslaite veljeni "varastaman" auton?

Löytääkö paikannuslaite"varastetun"auton? 3:26

MTV Uutiset otti kokeiluun suomalaisen Yepzon-paikannuslaitteen, jota markkinoidaan erittäin helppokäyttöisenä paikantimena.

Halusimme kokeilla paikannuslaitteen toimivuutta tositilanteessa ja järjestimme testiasetelman, jossa kyseisellä laitteella varustettu auto varastetaan.

Allekirjoittaneen veli sai toimeksiannon toimia testissä "roistona", joka pakenee autolla ja ajaa sen ennalta määrittelemättömään paikkaan. Tarkoituksena oli tämän jälkeen jahdata varasta ja löytää auto pelkästään paikannuslaitetta käyttämällä. Voit katsoa oheiselta videolta, miten testissä kävi.

Kuin avaimenperä

Yepzon on 46 grammaa painava avaimenperän näköinen muovinen vedenpitävä rasia, joka ei sisällä minkäänlaisia painikkeita. Siinä on ainoastaan micro-USB-liitäntä sisäisen akun lataamista varten.

Laite käyttää paikantamiseen GSM-verkkoa ja GPS-järjestelmää. Paikannuspyynnön saatuaan Yepzon käynnistää myös Bluetooth-lähettimen, joka antaa mobiililaitteeseen paikkatietoa lähietäisyydelle tultaessa.

Yepzon on akun lataamisen jälkeen välittömästi käyttövalmis. Kaikkia toimintoja käytetään mobiililaitteeseen asennettavan hallintasovelluksen kautta. Testasimme hallintasovellusta sekä Android- että iPhone-laitteilla. Paikantimen käyttöönotto ja sen toimintojen ohjaaminen on kummallakin alustalla erittäin yksinkertaista ja vaivatonta.

Samaa Yepzon-paikannusmokkulaa voi seurata useallakin eri mobiililaitteella samanaikaisesti. Toisaalta yksittäisen hallintasovelluksen kautta voi seurata niinikään useita eri Yepzon-paikantimia samanaikaisesti.

Yepzon ei lähetä itsestään jatkuvaa paikkatietoa, vaan määritellyin aikavälein. Laite seuraa pilvipalvelun kautta onko sille lähetetty paikkatietopyyntöä. Laite näyttää sitten sijaintinsa hallintasovelluksen kartalla.

Akun kulutusta voi hallita säätämällä asetuksista halutut päivitysvälit virransäästötilalle ja aktiivitilalle. Pitkillä päivitysväleillä akkua säästyy, mutta toisaalta tällöin tiedot paikantimen sijainnista saattavat tulla viiveellä.

Laite siirtyy lepotilasta automaattisesti aktiivitilaan kun sen kiihtyvyysanturi havaitsee olevansa liikkeellä.

Käyttötavasta riippuen paikantimen akku kestää jopa useita viikkoja.

Yepzon saa plussaa yksinkertaisesta ja selkeästä käyttöliittymästä. Laitteen kytkeminen kännykän kaveriksi on erittäin helppoa. Yksinkertaisia ohjeita noudattamalla myös tekniikkakammoisinkin käyttäjä selviää tehtävästä kunnialla.  Myös paikannustoiminnon käyttö on miellyttävän helppoa.

Yksinkertainen paikannuslaite monenlaiseen tarpeeseen

Vaikka paikannuslaite ei missään nimessä korvaa vanhempien valvontaa, niin se on hyödyllinen laite sijoittaa vaikka lapsen taskuun eksymisen varalle tai vaikkapa auto- ja venevarkauksista huolestuneelle.

Pitkän akkukestonsa ansiosta laite soveltuu monenlaiseen paikannustarpeeseen.

Yepzon-paikannuslaite maksaa noin 100 euroa. Laite sisältää tiedonsiirtoa kuuden kuukauden ajalle. Tiedonsiirtoajan umpeuduttua voi hallintasovelluksen kautta ostaa lisää käyttöaikaa.

Katso oheiselta videolta, kuinka hyvin pystyimme paikantamaan koemielessä ”varastetun” auton, jonka hansikaslokeroon oli jätetty Yepzon-paikannin.

Lue myös:

    Uusimmat