Tesla teki jälleen satojen miljoonien tappiot – "Tämä on uusi normaali"

35:55
Tesla esitteli Model Y -mallin.

Yhdysvaltalainen sähköautovalmistaja Tesla on tehnyt ensimmäisellä vuosineljänneksellä satojen miljoonien dollarien tappiot. Toimitusjohtaja Elon Musk pyrkii kääntämään sijoittajien fokuksen tulevaisuuteen.

Kuluvan vuoden ensimmäiset kolme kuukautta toivat Teslalle 702 miljoonan dollarin tappion. Sen liikevaihto sen sijaan kasvoi viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna 33 prosentilla 4,5 miljardiin dollariin.

Tesla on onnistunut tekemään voittoa ainoastaan neljällä vuosineljänneksellä sen jälkeen, kun se listautui pörssiin vuonna 2010.

Toimitusjohtaja Elon Musk kertoi sijoittajille keskiviikkona lähettämässään kirjeessä, että yhtiö uskoo myös vuoden toisen neljänneksen olevan miinusmerkkinen. Kolmas vuosineljännes sen sijaan vaikuttaa valoisammalta, ja Musk arvioi yhtiön tekevän tuolloin taas voittoa.

"Tämä on Teslalle uusi normaali"

Tesla ei saa enää täyttä hyötyä sähköautojen veroeduista Yhdysvalloissa, eikä kiinnostus uutta Model 3 -mallia kohtaan ole pysynyt alkuvaiheen tasolla. Tesla toimitti ensimmäisellä neljänneksellä lähes 30 000 autoa vähemmän kuin vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä.

– Tesla voi ottaa kunnian sähköautojen tuomisesta ihmisten tietoisuuteen, mutta kaikki merkit tuntuvat osoittavan, että sen brändi on menettämässä hönkäänsä, Edmundsin analyytikko Jessica Caldwell kertoo.

Lisäksi saksalaisten kilpailijoiden tuotokset ovat hiljalleen tekemässä tuloaan markkinoille, mikä on sekin osaltaan vaikuttanut yhdysvaltalaisvalmistajan autojen kysyntään.

– Mitkään näistä asioista eivät ole muuttumassa. Tämä on Teslalle uusi normaali, toteaa Kelley Blue Bookin analyytikko Karl Bauer.

Musk kertoi sijoittajille, että Tesla suunnittelee oman autovakuutuksensa lanseeraamista, joka tulee olemaan "paljon kiinnostavampi kuin mikään muu vaihtoehto". Korkeita vakuutushintoja on pidetty yhtenä syynä Teslojen kysynnän notkahdukseen.

Tesla uskoo valmistavansa tänä vuonna jopa 400 000 ajoneuvoa. Mikäli Shanghaihin loppuvuodesta avautuva tehdas yltää tavoitteisiinsa, voi jopa puolen miljoonan auton raja rikkoutua.

– Tämä on aggressiivinen aikataulu, mutta siihen me tähtäämme, Teslan edustaja totesi.

– Perustuen siihen, mitä tiedämme nyt, 500 000 ajoneuvon tuottaminen seuraavan 12 kuukauden aikana vaikuttaa hyvin todennäköiseltä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja