Terveyskeskusten päivystyksiin virtaa päihdeongelmaisia

Terveyskeskuksissa pitäisi olla paremmat valmiudet hoitaa ja ohjata päihderiippuvaisia eteenpäin. Tätä mieltä on päihdetyöhön perehtynyt sairaanhoitaja Veli Järvenkylä.

Päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä kohdataan terveyskeskusten päivystyksissä päivittäin.

– Itsemurhayritykset, yliannostukset, myrkytykset tai päihteiden käytöstä johtuneet onnettomuudet vievät alkoholisteja ja muiden aineiden käyttäjiä usein päivystyksiin. Juuri siellä pitäisi olla myös osaamista hoitaa heitä, Veli Järvenkylä sanoo.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä työskentelevä Järvenkylä kertoo, että Tampereella on tehty kokeiluja, joissa osaamista on viety juuri perusterveydenhuoltoon.

– Terveysasemilla on työskennellyt niin sanottuja depressiotyöpareja eli psykiatriaan erikoistuneita sairaanhoitajia. He ovat keskittyneet nimenomaan masentuneiden potilaiden hoitoon. Joillain terveysasemilla ympäri Suomen on myös päihdesairaanhoitajia.

Psykiatrinen sairaanhoitaja huolehtii potilaista

Viime vuonna Tampereella kokeiltiin järjestelyä, jossa sairaalan päivystykseen saattoi tilata psykiatrisen sairaanhoitajan selvittämään vaikeita tilanteita.

– Käytäntö todettiin todella hyväksi. Vuorokauden aikana päivystyksessä saattoi käydä kymmenkuntakin psykiatrista- sekä päihdeneuvontaa tarvitsevaa ihmistä. Asiantuntija haastatteli ja ohjasi heitä hoitoon. Kokeilun seurauksena sairaanhoitajat ovat tämän vuoden alusta asti päivystäneet Tampereella samanlaista konsultaatiota tarjoten.

– Tällaista toimintaa tarvittaisiin lisää. Ihmiset pitää kohdata siellä, missä he palvelua hakevat – terveysasemilla, Järvenkylä sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja