Mainos

Terveyskeskukset eivät ilmoita jonotusaikojaan lainmukaisesti

Kiireetöntä hoitoon pääsyä koskevan asetuksen mukaan sekä jonotusajat että jonottajien määrä on kerrottava julkisuuteen vähintään puolivuosittain.

Sairaalat ja terveyskeskukset eivät ilmoita jonotusaikojaan lainmukaisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriön alustavien selvitysten mukaan jopa yli puolet terveyskeskuksista ei ilmoita näitä tietoja lainkaan. Myöskään sairaaloiden jonotustiedot eivät ole lainmukaisella tolalla, sillä esimerkiksi tieto arvioidusta jonotusajasta puuttuu usein.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus selvittää nyt tarkemmin, miten hoitotakuuseen liittyviä säädöksiä noudatetaan.

Kiireetöntä hoitoon pääsyä koskevan asetuksen mukaan sekä jonotusajat että jonottajien määrä on kerrottava julkisuuteen vähintään puolivuosittain. Tiedot voidaan kertoa joko internetissä, tiedotteella tai muulla vastaavalla tavalla. Tietojen pitää kuitenkin olla mahdollisimman hyvin asukkaiden saatavilla.

Potilaan vaikea arvioida odotusaikaansa

Sosiaali- ja terveysministeriö selvitti alustavasti jonotustietojen julkistamista aiemmin keväällä. Näiden selvitysten mukaan jopa yli puolet terveyskeskuksista ei ilmoittanut tietoja millään tavalla. Myöskään sairaanhoitopiirien julkaisemista tiedoista ei aina ilmennyt arvioita jonotusajoista, vaikka jonottavien potilaiden määrä kerrottiinkin. Hoitoa odottavan potilaan on mahdotonta arvioida odotusaikaansa pelkästään jonottajien määrän perusteella.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on lähettänyt kunnille ja sairaanhoitopiireille kirjeen, jossa se pyytää elokuun puoliväliin mennessä tiedot siitä, miten ne ilmoittavat väestölle hoitojonojen pituudet ja arvioidun hoitoonpääsyajan.

Jonotustiedot pitäisi lähettää sellaisina kuin ne ilmoitetaan kuntalaisillekin. Jos hoitojonotiedot julkaistaan internetissä, on kerrottava lisäksi kyseinen nettiosoite sekä tieto siitä, kuinka usein tieto sivuille päivitetään.

Lääninhallitukset ja terveydenhuollon oikeusturvakeskus päättävät elokuun lopulla mihin toimenpiteisiin asiassa ryhdytään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.