Terrorismitutkija: Suomessa on järjestelmällistä värväystä

Suomessa on organisoitua värväystä terroritoimintaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin terrorismiasiantuntija Teemu Sinkkonen.

Hänen mukaansa ääriryhmillä on verkostoja ja henkilöitä, jotka eräänlaisina radikaalisaarnaajina kiertelevät puhumassa ja yllyttämässä ihmisiä lähtemään mukaan terroritoimintaan. Yhä yleisempää on netin kautta tapahtuva värväys.  

– Tyypillistä on myös se, että lähtijä on itse aloitteellinen, Hän itse innostuu, opiskelee ja hakee kontaktihenkilöitä, Sinkkonen kertoo.

Terroritoimintaan lähtemiseen on hänen mukaansa monia syitä, esimerkiksi uskonnollisia tai ideologisia. Yhä yleisempää on puhdas seikkailun halu.  

– Halutaan lähteä tekemään jotain, minkä itse kokee hyväksi. Lähdetään esimerkiksi vapauttamaan Syyriaa diktatuurista.  

Värvääjillä on Sinkkosen mukaan tähtäimessä myös väkivaltaiset henkilöt. Esimerkiksi päänkatkaisuvideoilla terroristit haluavat vedota henkilöihin, jotka ovat valmiita tekemään pahaa.  

Terroritoimintaan lähteneiden paluuta takaisin kotimaahan Sinkkonen pitää riskinä, jota ei voida katsoa sormien läpi.  

– Riski ei ole kuitenkaan niin iso kuin median kautta voisi ymmärtää. Esimerkiksi Afganistanista palanneista karkean arvion mukaan vain yksi kymmenestä jatkaa terroritekoja, hän lisää.  

Keskusrikospoliisin mukaan ainakin neljää suomalaismiestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta.

Epäilty tekopaikka on ulkomailla. Kahta miehistä epäillään myös koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja yhtä värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja