Terrorismitutkija: Lunnaista ei saada koskaan varmuutta

Kalevan pariskunnan eilinen tiedotustilaisuus jätti paljon kysymyksiä auki. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Kalevat joutuivat tietoisesti varomaan sanojaan, eikä kaikkia yksityiskohtia kuulla välttämättä koskaan.

Helsingin yliopiston terrorismitutkija Leena Malkki arvioi aiempien tapausten perusteella, että panttivankien vapauttamisesta on todennäköisesti saatu joko rahaa tai muita etuuksia.

– Olen nähnyt arvioita, joiden mukaan 70 prosenttia tapauksista lunnaita on maksettu. On myös hyvin tyypillistä, että niistä ei julkisuuteen kerrota, vaikka niitä olisi maksettukin. Lunnaiden maksaminen koetaan yleisesti sellaiseksi, että se voi rohkaista seuraaviin sieppauksiin. On auki, miten tässä tapauksessa on tapahtunut. Sen perusteella on todennäköisempää, että lunnaita on maksettu ja myönnytyksiä on tehty, mutta saattaa myös olla hyvin todennäköistä, että siihen ei koskaan lopullista vahvistusta saada.

Sieppauksesta ei kerrottu julkisuudessa ja tämä on tyypillistä Malkin mukaan sieppaustapauksissa. Yksityiskohdista vapautumisen kohdallakaan ei Malkin mukaan tyypillisesti puhuta.

– Siinä on kysymys ihan turvallisuudesta. Jos ajatellaan seuraavia sieppauksia, niin mitä vähemmän julkisuudessa liikkuu tietoja miten tätä sieppaustilannetta hoidetaan sinä aikana ja miten vapautuminen on järjestetty, niin sen parempi.

Tekijän löytyminen vie aikaa ja voi olla mahdotonta.

– Koko sieppauksen aikana on spekuloitu, keitä nämä sieppaajat ovat. Etenkin, kun sieppaus jatkui, niin Al-qaida -huhua liikkui paljon. Tässä eilisessä tiedotustilaisuudessa oli yksi viite siihen suuntaan, että sieppauksen takana saattoivat olla sellaiset toimijat, jotka ainakin sympatisoi samankaltaista ideologiaa.

Malkin mukaan on silti vaikea arvioida, kuka on ollut sieppauksen takana.

– Kuten Atte Kaleva eilen sanoi, niin puoluekirjoja ei jaella ja ylipäätään ajatus, että siellä olisi jonkinlainen selkeä järjestö ei ole ylipäätään vahva.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat