Tutkija: Jos Oman maksoi, se halunnee vastapalveluksia

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mika Aaltola pitää selvänä, että joku taho on maksanut Kalevan pariskunnan vapauttamisesta lunnaita.

– Järki sanoo että jollakin tavalla taustatahojen vaatimuksiin suostuttiin, mutta kuka suostui?

Atte ja Leila Kaleva sanoivat tiedotustilaisuudessa iltapäivällä, etteivät tiedä onko joku taho maksanut lunnaita.

Julkisuudessa on spekuloitu, että Oman on saattanut toimia välittäjänä vapauttamisessa ja mahdollisesti myös maksanut sieppaajien vaatimat lunnaat.

Mika Aaltola pitää mielenkiintoisena sitä, että Kalevat mainitsivat tiedotustilaisuudessa omanilaiset ystävät. Kalevat kuitenkin sanoivat, että on sovittu ettei tietyistä asioista puhuta.

– Sen kun tietäisi ketä nämä mainitut ystävät ovat, niin pääsisi paremmin kärryille siitä mitä tässä on tapahtunut. Varmasti tässä on taas tutkinnallinen syy olla kertomatta sen tarkemmin asiasta, sillä halutaan säilyttää keskusteluyhteys keskeisiin tahoihin, sanoo Aaltola.

– Nähtäväksi jää kerrotaanko näitä asioita koskaan, sillä näitä mahdollisia välittäjiä voidaan joutua käyttämän jatkossakin, jos ei Suomi niin muut valtiot, sanoo Aaltola.

Oman hyötyy julkisuudesta

Aaltola sanoo että Omanilla on itsekkäät motiivit, jos se on maksanut lunnaat.

– Oman hyötyy julkisuudesta tavattomasti. Nyt on Suomessakin kerrottu Omanista hyvin positiiviseen sävyyn, mikä miellyttää omanilaisia. Mutta varmasti Oman haluaa jotakin konkreettisempaa vastapalvelukseksi heidän yhteistyöhaluiselle suhtautumiselleen.

– Kansainvälisessä politiikassa vastalahjat eivät välttämättä ole rahallisia, vaan halutaan esimerkiksi että lobataan Omanin puolesta Omanin keskeisiä intressejä koskevissa asioissa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat