Terassi lämpökäsitellystä puusta

Kevään kunniaksi Remontti-Reiska kävi tekemässä omakotitaloon kauniin ja jalalle nautinnollisen mukavan terassin lämpökäsitellystä männystä. Laudan mitta oli 26 x 92 mm ja se oli uritettu jalan puolelle tulevalta sydänpuoleltaan. Näin se kestää paremmin säärasituksia, jota lämpökäsittely edelleen parantaa olennaisesti Se tekee puusta paljon elämättömänpää, joten se on hyvin mittatarkkaa ja muodossaan pysyvää.

Urituksella saadaan paitsi poistettua liukkaus ja puun halkeilutaipumus, myös aikaan kaunis ulkonäkö. Haittapuolena saattaa sitten olla veden seisominen urissa; samoin siitepölyä voi olla vaikea poistaa. Painepesurista onkin tällaisen puhdistuksessa paljon iloa - liikaa ei painetta kuitenkaan pidä käyttää.

Ennen kokoonpanon aloittamista puu pitää käsitellä huolellisesti. Ennen kaikkea on tärkeää se, että pintakäsittelyaineessa on pigmenttiä: nimenomaan värihän antaa siihen suojan auringon ultraviolettisäteilyä vastaan. Huoltokäsittely riippuu vähän käytetystä aineesta - käsittelyväli vaihtelee puolesta vuodesta jopa kahteen vuoteen. Maakosketusta lämpökäsitelty lauta ei kestä. Betonilaatoilla laatoitetulle oleskelualueelle oli siksi rakennettu kestopuusta ruudukko koolaukseksi.

Koolausväli saa olla 26 mm paksulle pintalaudalle enintään 40 cm. Laatan sivuksi tuli tätä lautaa käytettäessä 80 cm - kahdeksan lautaa rinnakkain - joten kuhunkin väliin kiinnitettiin tueksi vielä yksi poikkipuu. Näin ei ole palkoa siitä, että laatat notkuisivat vankemmankaan astujan jalan alla. Lämpökäsitellystä puusta tehtiin 80 x 80 cm kokoisia laattoja. Valmiiksi sahatut laudat ladottiin ennalta valmistettuun, tarkasti suorakulmaiseen apukehikkoon pintapuoli alaspäin. Lautojen päälle, lähelle kumpaakin päätä asetettiin poikittain kaksi kestopuurimaa, joihin jokainen lauta kiinnitettiin kahdella ruuvilla päätä kohden. Reiska käytti juuri kestopuulle tarkoitettua, harvakierteistä hobay-ruuvia; sellaisen pitäisi kestää puun vähittäinen happamoituminen.

Joskus terassilautojen kiinnittäminen on tehtävä ylhäältä päin, pintakiinnityksenä. Silloin on ehdottomasti porattava ensin reikä kullekin ruuville ja käytettävä ruostumattomasta teräksestä tehtyjä ruuveja. Sähkö- tai kuumasinkitys yhdistettynä puun happamoitumiseen aiheuttavat väistämättömästi puun tummumisen kannan ympäriltä. Jos taas päädytään nauloihin on muistettava, että halkeamisvaaran takia naula ei saa tulla kolmea senttiä lähemmäksi laudan päätä. Kun laatat saatiin koottua, ne vain käännettiin koolauksen varaan. Nopeaa ja helppoa; ja lopputulos on todella tyylikäs

(JKA 4.4.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja