Mainos

Teoria räjähdyksestä taas esillä: Aika käymässä vähiin sukellusvene-etsinnöissä – "Pelkään, että odotamme täällä ruumista"

Epätoivo kasvaa kadonneen sukellusveneen tukikohtaan kerääntyneiden omaisten keskuudessa Argentiinassa. Myös spekulaatiot aluksen katoamisen syystä kiihtyvät: pian katoamisen jälkeen kuullun oudon äänen saattoi aiheuttaa sukellusveneen akkujen oikosulun laukaisema räjähdys, sanovat asiantuntijat.

– Olen tullut tänne äitini seuraksi, en voinut jättää häntä yksin. Pelkään, että odotamme täällä ruumista, tunnelmia kuvaa yhden miehistön jäsenen sisar argentiinalaisen televisiokanavan haastattelussa. 

– Minä en halua haudata veljeäni, haluan hänet luokseni, louduttomasti itkevä sisar saa vielä sanottua.

Sukellusveneessä on 44-hengen miehistö. Aluksen etsinnät jatkuvat kiivaina oletetulla katoamisalueella.

Aika on kuitenkin käymässä vähiin, sillä kukaan ei tiedä, kuinka kauan sukellusveneessä vielä riittää happea. Aiemmin on kerrottu, että happea on ainakin viikoksi. Alus havaittiin edellisen kerran viikko ja yksi päivää sitten.

Laivasto kertoi oudosta äänestä

Argentiinan laivasto kertoi aiemmin tänään tutkivansa outoa ääntä, joka havaittiin merellä noin kolme tuntia sen jälkeen, kun sukellusveneeseen oli edellisen kerran saatu yhteys sen kadottua tavoittamattomiin.

Laivasto on ollut vaitonainen äänen mahdollisesta aiheuttajasta. Ulkopuolisten asiantuntijoiden mukaan äänen lähde on voinut olla luonnollinen tai koneen aiheuttama.

– Sen perusteella, mitä äänestä on kerrottu, vaikuttaa, ettei se ollut eläimen tai kalan aiheuttama, mutta varmasti emme voi tietää. Kyseessä saattaa olla moottorista lähtenyt ääni tai jotain isompaa, kuten räjähdys. Meidän pitäisi tietää, kuinka kova ääni oli, sanoo valtameritutkija Luis LópezLa Nación -lehdessä.

Teoria räjähdyksestä vahvistuu

Yksi teoria vedestä kuuluneen "hydroakustisen poikkeavuuden" aiheuttajaksi on aluksen sähköjärjestelmissä tapahtuneen oikosulun aiheuttama räjähdys.

Dieselkäyttöisessä sukellusveneessä on yhteensä 960 akkua. Näissä tapahtunut mahdollinen oikosulku olisi voinut aiheuttaa valokaaren akkujen ja aluksen rungon välillä. Tällainen sähköpurkaus voi olla tappava sukellusveneen sisällä, vaikka se ei vaurioittaisikaan itse alusta.

Yhdestä asiasta ollaan kuitenkin enimmäkseen yksimielisiä: Ara San Juan ei päässyt nousemaan pinnalle omin avuin aluksella tapahtuneen hätätilanteen takia. Sen miehistö ei myöskään ole pystynyt toimimaan koulutuksensa mukaisesti.

Aluksen uskotaankin yleisesti makaavan merenpohjassa. Mutta missä, sitä ei vielä ole onnistuttu saman selville.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.