Teollisuusministeri murhattiin Libanonissa

Murhattu teollisuusministeri Pierre Gemajel oli parlamentin syyrialaisvastaisen enemmistön tukija. Murhan uskotaan syventävän entisestään Libanonin poliittista kriisiä.

Libanonin syyrialaisvastaisena tunnettu teollisuusministeri Pierre Gemajel on murhattu lähellä Beirutia. Murha lisäsi entisestään syyrialaisvastaisten ja -myönteisten ryhmien jännitystä keskellä poliittista sekasortoa.

- Uskomme, että Syyrian kädet ovat kaikkialle. Yksi tärkeimmistä kansalaisistamme, joka uskoi vapaaseen ja demokraattiseen Libanoniin, on tapettu, suri Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn poika Saad Hariri uutiskanava CNN:llä.

Rafik Hariri salamurhattiin Beirutissa vuonna 2005. YK:n asiantuntijat ovat arvioineet, että murhaan oli sekaantunut korkea-arvoisia syyrialaisia ja libanonilaisia viranomaisia. Tapauksen jälkeen Syyria joutui vetämään Libanonista joukkonsa, jotka olivat olleet siellä vuosien 1975-1990 sisällissodan jäljiltä. Tutkimukset ovat yhä kesken.

Murhan syynä erikoistuomioistuimen perustamisen estäminen?

Saad Hariri sanoi epäilevänsä, että teollisuusministerin surma liittyy YK:n aikeisiin perustaa erityistuomioistuin kuulustelemaan hänen isänsä murhasta epäiltyjä. Saad on parlamentin suurimman, syyrialaisvastaisen ryhmän johtaja.

- Nyt ei ole aika antaa periksi. Veri on vuotanut sen puolesta, että saisimme maamme vapaaksi siitä hallinnosta, hallinnosta joka oli osallisena Rafik Haririn tappamiseen, hän huomautti.

Libanonin pääministeri Fuad Siniora totesi salamurhan jälkeen, että Libanon on yhä selvemmin sitoutunut tuomioistuimen perustamiseen. Samalla hän vakuutti, ettei murha pelota libanonilaisia. - Emme anna rikollisten tappajien kontrolloida kohtaloamme, hän sanoi ja kehotti libanonilaisia yhdistämään voimansa.

Myös Yhdysvaltain YK-lähettiläs John Bolton kiirehti tuomioistuimen perustamista Gemajelin murhan jälkeen.

- Beirutissa on tehty ilmeisesti jälleen terroristinen salamurha. Se osoittaa, miksi tuomioistuin on perustettava niin pian kuin mahdollista.

Syytökset sinkoilivat

Aseistautuneet miehet avasivat tulen, kun Gemajelin autosaattue kulki kristityllä Sin el-Filin alueella. Ministeri kiidätettiin sairaalaan, mutta hän menehtyi nopeasti vammoihinsa.

Silminnäkijöiden mukaan hyökkääjät tulittivat Gemajelia äänenvaimentimilla varustetuilla automaattiaseilla lähietäisyydeltä.

Libanonissa syyttävä sormi osoitti heti Syyriaan päin. Syyria kuitenkin kiirehti sekä tuomitsemaan hyökkäyksen että vakuuttamaan syyttömyyttään. Syyrian mukaan väitteet sen osallisuudesta salamurhaan ovat tekaistuja ja niiden tarkoituksena on mustata Syyrian maine.

Syyrian Washingtonin-suurlähetystön mukaan iskun takana ovat syyrialaisvastaiset ryhmät Libanonissa.

Syyriassa parlamentin jäsen George Jabbur puolestaan syytti salamurhasta Israelia. Hänen mukaansa Libanonin epävakaus on Israelin etu.

Baath-puolueen äänenkannattaja lisäsi syytettyjen listaan vielä Yhdysvallat.

Hallitus on umpikujassa

Libanonin hallitus on ollut umpikujassa siitä lähtien, kun syyrialaismyönteisen Hizbollah-liikkeen ministerit jättivät salkkunsa. Gemajelin murhan uskotaan syventävän entisestään poliittista kriisiä. Siinä ovat vastakkain syyrialaisvastaiset poliittiset ryhmittymät ja syyrialaismielinen Hizbollah liittolaisineen.

Pierre Gemajel oli Libanonin entisen presidentin Amin Gemajelin poika ja Bashir Gemajelin veljenpoika. Bashir Gemajel surmattiin 1982 sen jälkeen kun hänet oli valittu presidentiksi. Gemajelit kuuluvat Libanonin maroniittikristittyihin.

Gemajelin murha tuomittiin maailmalla

Yhdysvaltain mukaan Gemajelin murha oli "terroriteko", jonka tarkoituksena on pelottaa syyrialaisvastaisia voimia Libanonissa. Gemajel oli Libanonin parlamentin syyrialaisvastaisen siiven tukija.

- Annamme täyden tukemme (Libanonin pääministerin Fuad) Sinioran hallitukselle lähipäivinä ja -viikkoina, tuemme hallitusta ja sen jatkuvuutta, sanoi apulaisulkoministeri Nicholas Burns.

Myös Britannia ja Ranska tuomitsivat verityön. Britannian ulkoministerin Margaret Beckettin mukaan salamurha vain lisää jännitystä alueella. Myös Ranskan ulkoministerin Philippe Douste-Blazyn mielestä teolla yritetään horjuttaa Libanonia.

Israelin ulkoministerin Tzipi Livnin mukaan Syyria yrittää yhä vaikuttaa Libanonissa, vaikka syyrialaisjoukot saatiinkin aiemmin vetäytymään maasta.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Lue myös:

    Uusimmat