Mainos

Teollisuuden luottamus suhdanteisiin laskenut

Teollisuuden luottamus suhdanteisiin on laskenut edelleen, selviää Teollisuuden ja työnantajain TT:n julkaisemasta luottamusindikaattorista. Indikaattorin pisteluku oli Suomessa elokuussa 1, kun se heinäkuussa oli 2. Vielä viime vuoden joulukuussa pisteluku oli 23. Sen jälkeen se on tullut tasaisesti alaspäin. Rakennusalalla luottamus tulevaisuuteen on edelleen vahva ja luottamusindikaattorin pisteluku nousi elokuussa 36:een, kun se heinäkuussa oli 35.

Muiden EU-maiden osalta elokuun tietoja ei kesälomien vuoksi vielä ole saatavilla. Heinäkuussa koko EU:n saldoluku laski 0:sta -1:een. Suomen teollisuuden tuntemukset olivat aika lailla EU:n keskitasoa. Saksassa heinäkuun indikaattori laski -2:sta -4:ään ja Ranskassa 10:stä 8:aan. Synkimpänä tulevaisuus nähtiin Britanniassa, jossa indikaattori oli ennallaan -14:ssä. Eniten suhdanteisiin luotettiin Luxemburgissa, jossa pisteluku oli 10.

EU:n komissio laskee kansainvälisesti vertailukelpoiset luottamusindikaattorit jäsenmaiden kuukausittain tekemien suhdannetiedustelujen tuloksista. Suomen tiedustelut tekee TT. Indikaattoria varten teollisuuden yritysjohtajat vastaavat kolmeen kysymykseen: tuotanto-odotus lähikuukausina, tilauskanta sekä valmistuotevarastot normaaliin verrattuna. Rakentamisen luottamusindikaattoria varten tiedustellaan tilauskannan kokoa normaaliin verrattuna ja lähikuukausien henkilökuntaodotusta.

Indikaattoria on laskettu vuodesta 1993 lähtien. Suomen osalta se oli korkeimmillaan vuoden 1994 loka-marraskuussa, jolloin pisteluku oli 29. Vuoden 1996 alkupuolella indikaattori notkahti Suomessa alle -20:n.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.