Mainos

TEM esittää rakennuslupaa vain yhdelle ydinvoimalalle

Suomeen mahtuu vain yksi ydinvoimala lisää, linjaa työ- ja elinkeinoministeriö.

Energiaosaston ylijohtaja Taisto Turunen kertoo Turun Sanomien haastattelussa, että ministeriö aikoo esittää lupaa vain yhdelle kolmesta ydinvoimalahakemuksesta.

Kolmen ydinvoimalan puolesta on aiemmin puhunut muun muassa valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.). Hänen mielestään lupa uuden ydinvoimalan rakentamiseen pitäisi antaa kaikille kolmelle voimayhtiölle, jotka ovat jättäneet hakemuksen.

Ydinvoiman rakennuslupaa ovat hakeneet Teollisuuden Voima, Fortum ja Fennovoima.

Areva uhkaa jäädyttää rakentamisen

Olkiluodon ydinvoimalan kolmatta yksikköä rakentava Areva uhkaa jäädyttää rakennustyöt, jos voimalan rakennuttaja Teollisuuden Voima ei suostu Arevan vaatimuksiin.

- Aloitamme viimeisen vaiheen työt vasta, kun TVO on suostunut ehdotuksiimme, Areva kertoi puolivuotiskatsauksensa yhteydessä tänään.

Yhtiöt kiistelevät parhaillaan välimiesmenettelyssä voimalan myöhästymisen aiheuttamista lisäkustannuksista.

Olkiluodon kolmannen reaktorin projektijohtaja Jouni Silvennoinen kuittaa Arevan väitteet erikoisina sanankäänteinä. Silvennoisen mukaan kyse ei ole uhkailusta tai ehdoista.

- Ei tässä ole mistään töiden pysäyttämisestä eikä keskeyttämisestä kyse. Näin myös toimitusjohtaja (Anne Lauvergeon) pressissä sanoi. Tässä on vain erikoisin sanamuodoin viitattu tuleviin töihin.

"*Kiinteähintainen toimitus"

Laitostoimittaja Arevan mukaan TVO ei ole pystynyt kertomaan Olkiluodon lopullisia kustannuksia eikä aikataulua. Myös nämä väitteet Silvennoinen kuittaa värikkäänä kielenkäyttönä, jota Arevalla on hänen mukaansa ollut tapana käyttää TVO:ta kohtaan.

- Meidän kannaltamme katsottuna tämä on kiinteähintainen toimitus.

Areva ilmoitti puolivuotiskatsauksen yhteydessä käyttäneensä vuoden 2009 ensimmäisellä puoliskolla 550 miljoonaa euroa Olkiluotoon, jonka piti alun perin valmistua tämän vuoden aikana.

Kaikkiaan viivästyksen arvioidaan maksavan Arevalle 2,3 miljardia euroa. Olkiluodon kolmannen yksikön on määrä valmistua vuonna 2012.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.