Mainos

TeliaSonera hyökkää jo 4G-maailmaan

Ruotsalainen teleyhtiö TeliaSonera rakentaa neljännen sukupolven 4G-matkapuhelinverkon ensimmäisten teleoperaattoreiden joukossa maailmassa. Ensimmäiset verkot nousevat Tukholmaan ja Osloon. Niiden on määrä valmistua ensi vuonna.

Tukholman verkon toimittaa ruotsalainen verkkovalmistaja Ericsson ja Oslon verkon kiinalainen Huawei.

Siirtyminen 4G-verkkoihin merkitsee uutta vallankumousta matkaviestinnässä, sillä neljännen sukupolven verkot helpottavat olennaisesti nopeata tiedonsiirtoa tai suuria datamääriä edellyttävien palveluiden käyttöä.

4G sopii TeliaSoneran mukaan esimerkiksi kuvia sisältävien medioiden ja vuorovaikutteisten palveluiden käyttöön. Ericsson lupaa jopa teräväpiirtolaadun televisio-ohjelmia.

Kyse on ensi sijassa langattomasta laajakaistasta, johon liitetyillä päätelaitteisiin voi sisältyä myös mahdollisuus puhua kuten vanhan mallin kännyköillä. 4G-laajakaista on myös harppaus eteenpäin nykyisistä langallisista liittymistä.

4G siirtää tietoa jopa 100 megabittiä sekunnissa, mikä on 10-100 kertaa enemmän kuin yleisimpien lankalaajakaistaliittymien nopeus.

- 4G muuttaa laajakaistaa samaan tapaan kuin matkapuhelimet muuttivat puhelinmaailmaa, Ericsson luonnehtii uutta sukupolvea.

Neljäs sukupolvi on tulossa jo ennen kuin kolmannen sukupolven 3G-puhelimet ovat lyöneet lopullisesti läpi. Useimmat suomalaiset käyttävät edelleen toisen sukupolven gsm-puhelimia.

Tekniikka näyttääkin kehittyvän nopeammin kuin ihmisten tarpeet. Kolmannen sukupolven puhelinten leviämistä on haitannut se, että monimutkaiset 3G-laitteet ovat tuoneet liian vähän lisäarvoa puhumisen ja tekstiviestittelyn päälle.

3G-verkot eivät myöskään ole kattavia. Muun muassa Kiina myönsi vasta hiljattain 3G-luvat operaattoreille.

Suomi pysyy sivussa

Suomessa TeliaSonera keskittyy edelleen kolmannen sukupolven verkkojen laajentamiseen.

- 4G:n aika tulee kun päätelaitteet kehittyvät ja markkinat kypsyvät nopean tiedonsiirron seuraavalle sukupolvelle, perustelee TeliaSoneran Suomen mobiilipalveluista vastaava johtaja Esa Rautalinko.

Rautalingon mukaan Suomessa seurataan nyt kokemuksia Ruotsissa ja Norjassa. Verkkotoimittajien arviointi on kuitenkin jo meneillään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.