Mainos

Telepalveluiden hinnat halpenivat

Matkapuhelut ja laajakaistayhteyksien kuukausimaksut halpenivat, mutta paikallispuhelujen hinnat nousivat viime vuonna.

Laajakaistayhteyksien kuukausihinnat ja matkapuhelut halpenivat, mutta paikallispuhelujen hinnat nousivat hieman viime vuonna. Kokonaisuutena keskimääräisen telepalveluiden käyttäjän telemaksut olivat viime vuonna lähes viisi prosenttia halvemmat kuin vuotta aikaisemmin, ilmenee Liikenne- ja viestintäministeriön julkistamasta selvityksestä.

Laajakaistapalvelujen keskimääräisen käyttäjän televiestintäkulut laskivat 6,2 prosenttia. Edullisimmat paikallispuhelut ovat Länsi- ja Keski-Suomen alueella ja kalleimmat Etelä-Suomessa, jossa maksut ovat noin 6 prosenttia maan keskiarvoa korkeammat.

Halvimpia teleyrityksiä olivat edelleen ahvenanmaalaiset Mariehamns Telefon Ab ja Ålands Telefonandelslag sekä kalleimmat TeliaSonera ja Elisa.

Ministeriön selvityksen mukaan suurimpien operaattoreiden laajakaistayhteyksien kuukausimaksut halpenivat viime vuonna 22-40 prosenttia. Kaapeliverkon kautta tarjottavien kaapelimodeemipalvelujen hinnat olivat suunnilleen samalla tasolla kuin ADSL-yhteyksien hinnat.

Lisääntynyt kilpailu näkyi selvimmin avaus- ja kytkentämaksuissa, jotka alentuivat lähes kaikilla operaattoreilla. Palveluun on myös voinut liittyä tarjoushintaan tai jopa ilmaiseksi, kun operaattorit ovat houkutelleet uusia asiakkaita tarjouksilla.

Paikallispuhelut kallistuivat

Paikallispuhelut kallistuivat viime vuonna 3,4 prosentilla eli paljon paikallispuheluja soittavien kuluttajien maksut nousivat eniten.

Ministeriö huomauttaa, että yhä useampi yhtiö on alkanut periä paikallispuheluista korkeampaa hintaa, jos se päättyy oman perinteisen toimialueen ulkopuolelle. Sen sijaan kuukausittaiset perusmaksut pysyivät ennallaan.

Ulkomaanpuheluissa isot teleyritykset ovat edelleen selvästi kalliimpia kuin pienet teleyritykset tai internet-verkkoa käyttävät kilpailijat. Suurten teleyritysten ulkomaanpuheluiden hinnat tärkeimpiin maihin tosin laskivat hieman viime vuoden aikana. Sen sijaan osa pienistä ulkomaanoperaattoreista alensi hintojaan selvästi enemmän, parhaimmillaan lähes 30 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.