Tekstiviestit siirtymässä 2010-luvulle – pystyvätkö haastamaan suositut pikaviestipalvelut?

Suomalaiset operaattorit eivät kiirehdi uuden RCS-tekstiviestiteknologian käyttöönotossa, uutisoi Digitoday. Lukukuittauksia, paikannustietojen jakamista ja ryhmäkeskusteluja saadaan siis vielä odottaa.

Parannetulla versiolla perinteisistä teksti- ja multimediapalveluista pyritään tuomaan pikaviestimistä tutut ominaisuudet puhelinten sisäänrakennetuiksi ominaisuuksiksi ja osaksi tavallista tekstiviestiliikennettä.

RCS-tekniikan (Rich Communication Services) käyttöönotto lisäisi tekstiviesteihin esimerkiksi lukukuittaukset, paikannustietojen jakamisen, ryhmäkeskustelut sekä tiedon näytölle siitä, kun keskustelun toinen osapuoli kirjoittaa viestiä.

Päivitetty tekstiviestipalvelu mahdollistaisi myös aiempaa suurempien liitetiedostojen lähettämisen.

Windows ja Google ovat kertoneet pyrkimyksistään sisällyttää tekniikka puhelimiinsa lähitulevaisuudessa. Apple ei ole antanut julkisuuteen lausuntoa aikeistaan. 

Suomalaiset operaattorit varovaisia

Digitodayn haastattelemat suuret suomalaiset operaattorit DNA, Sonera ja Elisa eivät ole ottaneet RCS-tekniikkaa käyttöön toistaiseksi.

Elisan henkilöasiakasyksikön liiketoimintajohtaja Jan Virkki kertoi verkkolehden haastattelussa, että operaattorin verkko voidaan tarvittaessa päivittää tukemaan RCS-tekniikkaa.

– Se vaatii infrastruktuurimuutoksia, muttei ole silti erityisen vaativa toimenpide. Olemme testanneet sitä, mutta markkinoille ei ole ollut myötätuulta. Ei ole kuitenkaan poissuljettua, että tämä nähdään jatkossa, hän kertoi.

Soneran viestinnästä kerrottiin, että RCS ei ole yrityksen tärkein kehityskohde. Sonera pyrkii parhaillaan kehittämään verkkoaan sen yhtenäistämiseksi.

– Verkkoa kehitetään, mikä mahdollistaa monia asioita. RCS on vain yksi näistä, Timo Saxén Soneralta kertoi Digitoday-sivustolle.

Elisan liiketoimintajohtaja Virkki epäilee uuden tekniikan tarpeellisuutta, sillä hänen mukaansa pikaviestimet ovat pitkälti vallanneet RCS:n markkinat tarjoamalla paremman käyttökokemuksen.

RCS:n käyttöönottoa hidastaa myös se, että viestin lähettäjän ja vastaanottajan operaattoreiden tulee molempien tukea tekniikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat