Uutta 5G-mobiiliverkkoa testaillaan kuumeisesti – kymmenkertaistaa tiedonsiirron nopeuden

Uutta 5G-mobiiliverkkoa testataan kuumeisesti 1:36

Mobiilien tiedonsiirtojärjestelmien seuraava sukupolvi 5G-verkko kolkuttaa jo oven takana.

Uusi verkko kymmenkertaistaa tiedonsiirron nopeuden, tarjoaa korkeamman toimintavarmuuden sekä lyhyemmän viiveen. Elisan osastopällikkö Eetu Prieurin mukaan verkkoon mahtuu jatkossa myös paljon enemmän laitteita.

– Verkkoihin tulee lisää kapasiteettia ja käyttäjän viive pienenee. 5G-verkossa voidaan hyödyntää paremmin muun muassa virtuaalitodellisuutta, lisättyä todellisuutta, 360-videoita sekä ehkä joskus tulevaisuudessa myös hologrammeja, Prieur luettelee. 

Myös myöhemmin esimerkiksi jotkin etäohjausmahdollisuudet, kuten kulkuneuvojen tai koneiden ohjaaminen etäältä onnistuu. 5G-verkkoa tullaan hyödyntämään myös esimerkiksi rakennussuunnitelmissa. Umbran operatiivisen johtajan Sampo Lappalaisen mukaan nopeammalla verkolla halutaan luoda 3D-kuvien käyttäjälle hyvä käyttökokemus.

– Esimerkiksi arkkitehdit ja rakentajat voivat mennä keskeneräiselle työmaalle, katsoa työmaata ja löytää virheitä aiemmin, jolloin niitä on halvempi korjata. Myös asukkaat voivat mennä tontille, katsoa sovelluksella miltä koti tulee näyttämään oikealla paikallaan, ja miltä esimerkiksi näkymät eri ikkunoista näyttää, Lappalainen sanoo.  

Käyttöön vaiheittain ensi vuonna

Uutta mobiiliverkkoa käyttävät sovellukset otetaan käyttöön ensi vuoden aikana ensin yrityksissä, sen jälkeen laajemmin. Tänä vuonna tehdään vielä uusien taajuuksien jakoon liittyviä valmistelutöitä, verkko- ja laitetoimittajat kehittävät laitteitaan sekä lisätään demoja ja pilotteja.

Nokian matkapuhelinverkkojen myyntijohtajan Tommi Uiton mukaan 5G-verkkojen suunnittelu on tulevaisuudessa yksi Nokian suurimmista liiketoiminta-alueista. 

– Olemme jo tehneet muun muassa kenttätestejä asiakkaiden kanssa ja vuoden lopussa olemme valmiita avaamaan verkot. Vuodenvaihteessa on päätelaitteiden ja älypuhelinten vuoro.

Muutoksia tukiasemiin ja runkoverkkoon

Osuuspankin analyytikko Hannu Rauhalan mukaan 5G muuttaa verkkoarkkitehtuuria monella tavalla.

– Esimerkiksi 4G on rakennettu puhelimen ympärille, mutta 5G laajentaa esimerkiksi robotiikkaan ja liikenteeseen, jolloin käyttötapa muuttuu ja taustajärjestelmät joudutaan päivittämään. Joissakin kaupungeissa uusien tukiasemien saaminen on ongelmallista. Myös operaattorit joutuvat tekemään isoja muutoksia runkoverkkooonsa, josta voi aiheutua viivästyksiä.

Rauhalan mukaan 5G verkko luo paljon uusia mahdollisuuksia, mutta tavallisen kännykänkäyttäjän elämässä muutos ei juurikaan näy.

– Jos käyttää kännykkää vain Facebookin selailuun, niin silloin 5G ei tule olemaan puhelinkäytössä mikään merkittävä muutos.

Lue myös:

    Uusimmat