Samsung tuo tekoälyn puhelimiin – tällaisia ovat uusien mallien ominaisuudet

MTV testasi: Tässä on Samsungin uusi tekoälyä hyödyntävä S24 1:04
MTV pääsi testaamaan tekoälypuhelinta ennakkoon – Kouluttaja Antti Tuurala näyttää, miten uusi S24 toimii.

Samsung paljasti uudet älypuhelinmallinsa. Yrityksen maajohtajan mukaan älypuhelinmarkkinoilla ollaan isoimman uudistuksen edessä sitten kamerapuhelimen keksimisen.

Samsung lanseerasi tänään maailmanlaajuisesti uudet S-sarjalaiset, jotka ovat Galaxy S24, Galaxy S24 Ultra ja Galaxy S24+.

Katso yläpuolelta löytyvältä videolta, miltä uudet puhelimet näyttävät ja mitä niistä löytyy sisältä.

Olennaisin uudistus ei liity millään tavalla perinteisiin ominaisuuksiin, kuten kameraan, näyttöön tai järjestelmän tehokkuuteen. Samsung tuo nyt markkinoille älypuhelimen, jonka keskiössä on tekoäly.

Tekoäly on ollut toki useiden puhelinvalmistajien kehityslistalla jo vuosia, mutta varsinaisen lähtölaukauksen se sai, kun yhdysvaltalaisyritys OpenAI julkaisi beetaversion kehittämästään ChatGPT-ohjelmistostaan. 

Myös puhelinjätti Apple tekoälyn perässä. Applen tulevan iOS 18 -käyttöjärjestelmän uudistusten keskiössä on huhuttu olevan niin ikään tekoäly.  

Maajohtaja: "Tekoäly tulee kovaa vauhtia meidän arkeen, halusimme tai emme"

Samsungilla on älypuhelinmarkkinoissa pitkät perinteet. Vuonna 2004 Samsungilla aloittanut nykyinen Suomen maajohtaja Mika Engblom kertoo, että älypuhelimien markkinat ja kilpailu ovat muuttuneet radikaalisti siitä, mitä ne olivat vielä muutama vuosi sitten.

– Vähän aikaa sitten nimenomaan eri valmistajien kilpailun keskiössä olivat esimerkiksi laitteen keveys, kameran laatu, suorituskyvyn teho. Nämä ominaisuudet alkavat olla valmistajilla jo niin riittävällä tasolla, että ne eivät ole enää isoin kilpailuvaltti. 

– Nykyään sen sijaan voittaa se, kuka pystyy integroimaan uudet laitteet ihmisten arkeen ja rutiineihin ja täten helpottamaan sitä. Tällöin tekoäly astuu kuvioihin, Engblom kertoo.

Engblom tiedostaa, että tekoäly-termissä on yhä useille kuluttajille pelottavalta tuntuva vivahde ja myöntää myös itse suhtautuneensa siihen aluksi varovaisen skeptisesti.

Maajohtajan mukaan pelon taakse pitää kuitenkin pystyä kurkistamaan, ja pystyä katsomaan mitä arkea helpottavia asioita se voisi tuoda tullessaan. 

– Tekoäly tulee todella kovaa vauhtia meidän arkeen, halusimme sitä tai emme. Haluamme, että tekoälyn kanssa toimimisen ei tarvitse olla pelottavaa tai vaikeaa.

Nämä tekoälyominaisuudet ovat heti mukana

MTV Uutiset pääsi hypistelemään ennakkoon kolmea uutta Samsung-mallia ennen niiden varsinaista julkaisua. Ennakkotilaisuudessa yritys esitteli vain kourallisen niiden tekoälyominaisuuksista, jotka liittyivät muun muassa tekstinsyöttöön, puheluihin ja kuvanmuokkaukseen.

Tekoäly pystyy esimerkiksi ehdottamaan käyttäjälle WhatsAppiin, X:ään tai tekstiviestiin kirjoitettavan tekstin erilaista "tonaliteettia" eli sävyä. Nauhoittava puhenauhuri taas litteroi vaikkapa työporukan, perheen tai kavereiden kanssa käydyn keskustelun, erittelee eri puhujat ja muodostaa käydyistä keskusteluista yhteenvedon.

Tulevaisuudessa eri kieltä puhuvien kanssa käydyt puhelinkeskustelut pystyy taas kääntämään reaaliaikaisesti omalle kielelleen. Samsungin mukaan on vielä epävarmaa, onko tämä ominaisuus heti julkaisussa saatavilla Suomen kielellä.

Kuvanmuokkauksessa tekoäly parantelee kuvia, lisää tai poistaa niistä objekteja ja lisää vaikkapa aurinkoa pilviselle taivaalle. Muokkauksen yhteydessä kuvan metatietoihin ilmestyy leima generatiivisen tekoälyn käytöstä. 

Samsungin tietoturva-alusta Knox tuo lisäturvaa tekoälyn käyttöön. Puhelimen käyttäjä voi itse päättää hyödynnetäänkö tekoälyn käytössä ainoastaan puhelimen sisäänrakennettua tekoälyä, vai sallitaanko myös pilviavusteisen toimintoja täydentävän tekoälyn käyttö.

Ominaisuudet ovat saatavilla käyttäjille ilmaiseksi ainakin toistaiseksi, mutta mahdollisten kolmansien osapuolien tuleminen mukaan voi lisätä palveluihin lisämaksuja.

Samsung kertoo, että uusiin S24-puhelimiin on tulossa 7 vuoden päivityslupaus.

Voit katsoa Samsungin suoraa lähetystä puhelimien julkistustilaisuudesta San Josesta täältä.

Samsung S24-mallien hinnat.

Galaxy S248 Gt / 128 Gt949€
 8 Gt / 256 Gt1009€
Galaxy S24+12 Gt / 256 Gt1199€
 12 Gt / 512 Gt1329€
Galaxy S24 Ultra12 Gt / 256 Gt1499€
 12 Gt / 512 Gt1629€
 12 Gt / 1 Tt1869€

Lue myös:

    Uusimmat