Teknologiateollisuus: Palkankorotukset pilasivat kilpailukyvyn

Teknologiateollisuuden mukaan Suomen heikko kilpailukyky on avainsyy siihen, miksi toimialan toipuminen maailmantalouden taantumasta ei ole vieläkään päässyt vauhtiin. Toimitusjohtaja Jorma Turuselta saavat huutia eritoten finanssikriisin aikana sovitut tuntuvat palkankorotukset.

"Kustannuskilpailukyky on karannut käsistä. Suomi ei enää houkuttele riittävästi investointeja", Turunen sadatteli torstaina tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Vaikka viime kuukausina talouskehityksestä on ilmaantunut roppakaupalla jo varsin myönteisiä merkkejä, nyt oli Teknologiateollisuuden vuoro vyöryttää tukku madonlukuja.

Teknologiateollisuuden tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa lähes 15 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin, mistä johtuen alan yritysten liikevaihdon odotetaan pysyvän lähikuukausina matalalla tasolla. Uudet tilaukset olivat huhti-kesäkuussa 40 prosenttia alemmalla tasolla kuin talouskriisiä edeltävänä aikana eli syksyllä 2008.

"Paluuta kriisiä edeltävälle tasolle ei ole välttämättä luvassa vielä pitkään aikaan", varoitteli Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas.

Teknologiateollisuus tuottaa noin 60 prosenttia koko Suomen viennistä. Toimitusjohtaja Turunen ei suostunut myöntämään, että euron arvon heikkenemisestä suhteessa muihin valuuttoihin tänä vuonna olisi apua.

"Sitä ei kukaan tiedä, miten kauan nykyinen tilanne kestää."

Teknologiateollisuus jarruttelee elvytyksen lopettamista

Maailmantalouden taantuma kohteli vientiin tukeutuvaa Suomea useimpia muita valtioita kovemmalla kädellä. Teknologiateollisuuden yrityksistä katosi laman seurauksena noin kymmenes kaikista työpaikoista. Turunen painotti, että orastava toipuminen on syntynyt pitkälti elvytystoimilla, eikä niitä olisi syytä vielä lopettaa.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) julisti tiistaina, että Suomi pyrkii ensi vuoden alussa EU:n vahvimmaksi taloudeksi. Turunen heitti pari päivää myöhemmin kapuloita rattaisiin.

"Lyhyesti sanottuna: meidän mielestämme näkemys on optimistinen."

(MTV3 - STT)

Katso Markus Pirttijoen juttu

Lue myös:

    Uusimmat