Teinivitsistä vaaralliseksi somevillitykseksi – pesuainebrändi julkaisi kannanoton typerään ilmiöön

Yhdysvalloissa ja Kanadassa terveysviranomaiset ovat huolissaan teinipojan somevitsistä vitsaukseksi muuttuneesta pesuainekapselien puraisuvillityksestä. Monet vanhemmat ovat ilmiöstä kauhuissaan.

Ihmisiä on jopa kehotettu käyttämään vähemmän houkuttelevan näköistä pesuainetta onnettomuuksien ja hölmöilyjen välttämiseksi.

Pesuainekapselit nousivat ensimmäisen kerran esille Yhdysvalloissa jo vuonna 2015. Viime vuoden keväällä internetissä herätti keskustelua amerikkalaisopiskelijoiden jakama video, jossa nuorimies söi kapseleita ja päätyi paareille.

Hän ilmoitti kuitenkin samalla, ettei katunut "pesuainekapseli-haastetta".

Sen jälkeen eri sosiaalisen median palveluissa on näkynyt useita videoita, meemejä ja valokuvia, joissa nuoret laittavat suuhunsa kapseleita, puraisevat ne rikki ja sylkevät aineen pois. Osa myös syö – tai ainakin esittää syövänsä – ainetta.

Nimi Tide Pod challenge tulee yhden pesuainekapseleita valmistavan yrityksen, Tiden, nimestä. Firma on reagoinut ilmiöön nyt itsekin ja julkaissut Twitterissä videon, jossa varoitetaan haasteen vaarallisuudesta.

Tide on saanut viime viikkojen aikana useita yhteydenottoja muun muassa Twitterissä, jossa haasteeseen osallistuneet ovat pyytäneet apua ja neuvoja.

Kaikkien avunpyytäjien tarinaa ei toki ole voitu todentaa, ja osa viestittelijöistä on saattanut kirjoittaa oireistaan myös vitsinä.

Ulkonäkö houkuttaa ja harhauttaa

Myrkytystietokeskuksesta kerrotaan, että haaste ei ole saapunut Suomeen, mutta muuten pesuaineisiin liittyvät yhteydenotot ovat tavallisia.

Houkuttelevan näköiset pesuainekapselit ovat yleisesti riski etenkin pienille lapsille, ja niiden ulkonäön on todettu harhauttaneen herkästi myös ikäihmisiä.

Myrkytystietokeskuksen erikoislääkäri Pirjo Tynjälän mukaan pesuainekapselit aiheuttavat suuremman myrkytysriskin kuin tavalliset pesuaineet, joita niitäkin erityisesti pikkulapset maistelevat vahingossa pieniä määriä.

– Kapselit ovat hieman vahvempia kuin perinteiset pyykinpesuaineet, koska ne ovat konsentroituja. Kun niitä puraisee, ne saattavat purskahtaa paineen voimasta suussa sillä seurauksella, että tulee nielaisseeksi suuremman määrän pesuainetta.

– Samalla ainetta voi roiskahtaa helpommin silmiin.

Pesuainetta vahingossa maistelevien pikkulasten lisäksi myös vanhukset saattavat laittaa ainetta epähuomiossa suuhunsa. Vahinkoja tapahtuu herkemmin silloin, jos henkilöllä on dementiaa tai kehitysvamma, näkökyky on heikentynyt tai hän on päihtynyt.

Niellyn määrän arvioiminen ongelmallista

Kapselimuotoiset pesuaineet sisältävät mm. anionisia ja nonionisia tensidejä, propyleeniglykolia ja toisinaan lisäaineena etanolia. 

Niiden nielemisestä voi seurata pahoinvointia, oksentelua, vatsakipuja, ja ripulia ja myös keskushermosto-oireita on kuvattu. Silmiin joutuessaan kapselimuotoisten pesuaineiden on kuvattu myös aiheuttaneen syöpymävaurioita silmien sarveiskalvolle.

Mitä suurempi määrä, sen voimakkaampia oireita aine aiheuttaa.

– Pienistä määristä ei välttämättä seuraa mitään, mutta voimakas oksentelu voi johtaa aspiraatioon, jossa mahansisältöä ja pesuainetta hengitetään keuhkoihin. Aspiraatio aiheuttaa yskää, hengityksen rohinaa, hengenahdistusta ja voi aikaansaada kemiallisen keuhkokuumeen. Silloin hengittäminen vaikeutuu. Tästä saattaa myös seurata kemiallinen keuhkokuume.

– Hengitystä voi hankaloittaa lisäksi kurkunpään turpoaminen. Tämänkaltaiset vakavat oireet vaativat jo sairaalahoitoa. Suurien määrien nieleminen edellyttää sairaalaseurantaa. Oireet voivat vaikeutua nopeasti, etenkin jos henkilöllä on perussairauksia kuten astmaa, kertoo Tynjälä.

Silmien vaurioituminen vaarana

Joillakin myrkytyksen saaneilla on havaittu keskushermosto-oireita. Silmiin joutuessaan pesuaineet puolestaan syövyttävät.

– Jos pesuainetta roiskuu silmiin, tulee silmiä huuhdella heti 15 minuutin ajan. Jos jää kipua, turvotusta, valonarkuutta tai runsasta kyynelvuotoa, on syytä hakeutua lääkäriin päivystyksellisesti, Tynjälä opastaa.

Jos pesuainetta on päätynyt pienempiä määriä suuhun, suun pesu ja purskuttelu huuhtelu sekä purskuttelu vedellä käyvät ensiavuksi ja usein riittävät ainoaksi hoidoksi, sanoo Tynjälä.

Pesuaineille altistunutta tulee tarkkailla vahingon jälkeen ja jos oireet pahenevat, pitää lähteä lääkärin arvioon.

Myrkytystietokeskus (auki 24/7) antaa myrkytysneuvontaa ja tarkempia aine- ja tapauskohtaisia ohjeita nrosta 09-471 977.

Pesuaineet tulee kotona säilyttää pikkulasten ulottumattomissa, alkuperäisissä pakkauksissa jossa tuoteselosteet (kuten pH) ovat mahdollisimman hyvin näkyvillä.


– Pikkulasten kohdalla lievässä maistelutapaturmassa seuranta yleensä riittää, mutta suuremman määrän niellyt tai oireinen, oksenteleva lapsi, tulee toimittaa lääkärin arvioon.

Syövyttävien pesuaineiden (pH alle 2 tai yli 11.5) kohdalla kynnys hoitoon lähtemiseen on vieläkin matalampi.

Myrkytystietokeskus vastaanotti vuonna 2016 yli 36 000 puhelua. Niistä lähes puolet koski alle kuusivuotiasta lasta.

Ärsyttävistä pesuaineista, joihin pesuainekapselitkin yleensä kuuluvat, soitettiin yhteensä yli 3000 kertaa.

Lasillinen käsienpesuainetta

Suomessa pesuaineen nielemisen jälkeisiin komplikaatioihin on menehtynyt lähivuosina ainakin yksi ihminen. Yhdysvalloissa vastaavissa tapauksissa kuolleita on kymmenen, kahdeksan vanhusta ja kaksi lasta.

– Vakavan myrkytyksen riski on erityisen suuri laitoksissa asuvilla vanhuksilla ja kehitysvammaisilla. Tiedossa on viimeisen vuoden ajalta useita vakavia myrkytyksiä, jotka ovat johtuneet suuren pesuainemäärän juomisesta, Tynjälä kertoo.

Suuri määrä tarkoittaa lasillista nestemäistä pesuainetta, vaikkapa käsienpesuainetta.

Leikki-ikäinen puolestaan maistelee pesuaineiden ja muiden kodin kemikaalien lisäksi eniten lääkkeitä, kuten parasetamolia.

Myös myrkylliset sisä- ja pihakasvit houkuttelevat maistamaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat