Suomessa liikkeellä vaarallisen voimakkaita nikotiinipusseja – näin tunnistat myrkytyksen oireet

Poliisin mukaan Suomessa on liikkeellä vaarallisen voimakkaita nikotiinipusseja. Voimakkaiden nikotiinipussien käyttö voi aiheuttaa erilaisia myrkytysoireita.

Poliisi varoittaa ilmiöstä yhdessä Keski-Suomen pelastuslaitoksen kanssa muun muassa Instagram-tilillään julkaistulla videolla. Videolla poliisi kertoo, että kyseessä olevat pussit on saatettu maustaa kivan makuisiksi, mutta niiden nikotiinimäärä ylittää Suomessa sallitun 20 mg:n rajan moninkertaisesti.

Nämä pussit saattavat aiheuttaa jopa myrkytysoireita aikuiselle ihmiselle, eli nikotiinimyrkytyksen.

Pahoinvointia tai jopa rytmihäiriöitä

Nikotiinimyrkytys voi syntyä, kun nikotiinia nielee, imeytyy limakalvon kautta tai joutuu iholle. Myrkytystila voi oireilla muun muassa pahoinvointina, oksenteluna, päänsärkynä ja vapinana. Suurien annoksien jälkeen oireita voivat olla myös rytmihäiriöt ja verenpaineen muutokset.

Mehiläisen päihdepalvelujohtaja ja ylilääkäri Kaarlo Simojoen mukaan nikotiini vaikuttaakin elimistöön laaja-alaisesti.

– Kun mennään suurempiin annoksiin, alkaa ilmetä vakavempia haittoja. Nikotiinia onkin käytetty aiemmin esimerkiksi kasvintorjuntaan, ja etanat kuolevat nikotiiniin.

Nikotiinimyrkytys toi tulla niin tupakoimalla kuin käyttämällä nuuskaa tai nikotiinipusseja.

Simojoki huomauttaa, että savukkeet ovat vaarallisia lähinnä pienille lapsille silloin, kun niitä syö. Lapsen ja nuorenkin pitäisi polttaa varsin paljon, että myrkytystila syntyisi. 

Nikotiinipussien osalta tilanne on täysin eri. Ne aiheuttavat myös myrkytystilan herkemmin niin lapsella, nuorella kuin aikuisellakin. On uutisoitu, että nikotiinipussin syöminen voi olla vauvalle tai pienelle lapselle jopa hengenvaarallinen.

– Nikotiinipussit eroavat myös nuuskasta siinä, että vaikuttavana aineena on puhdasta nikotiinia. Tällöin riski on aikuisellakin korkeampi.

Myös tupakoiva ihminen voi saada nikotiinipussista nikotiinimyrkytyksen, vaikka toleranssi löytyisi.

Eri nikotiinilääkkeiden hyödyt ja haitat – vältä yleiset sudenkuopat 6:39
MTV Uutiset Livessä sen sijaan arvioitiin vuonna 2022 eri nikotiinilääkkeitä ja neuvottiin, kuinka välttää käytön yleiset sudenkuopat.

Simojoen oman kokemuksen mukaan nikotiinimyrkytyksissä on useammin kyse lievemmistä tapauksista. Vakavan oirekuvan tapauksia tulee kuitenkin myös vastaan.

– On voinut olla esimerkiksi nikotiinilaastari käytössä ja siihen päälle on otettu vielä nikotiinipussi, jolloin voi esiintyä todennäköisemmin myös rytmihäiriön oireita.

Hän ei kuitenkaan ole kohdannut tapausta, jossa nikotiinimyrkytys olisi vienyt henkilön sairaalaan tai päivystykseen. Yleensä henkilöt tunnistavatkin oireet jo itse lievinä.

Suosio kasvussa

Nikotiinipussien suosio on kasvanut vuoden 2023 jälkeen, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vapautti niiden myyntiä koskevat rajoitukset.

Simojoki uskoo, että suosio on jatkumoa nykyiselle dopamiinin eli mielihyvän hakuisuudelle.

– Koko ajan pyritään hakemaan voimakkaampia kokemuksia ja tämä on näkynyt myös kannabiksen THC:n määrien kasvussa. Nyt nikotiinipussi on jatkumoa nuuskan suosiolle.

– On riski, että myrkytyksiä alkaa esiintyä lapsilla ja nuorilla, jos tästä tulee muoti-ilmiö jossakin alueella tai koulussa. Myös aikuisilla nikotiini aiheuttaa monenlaisia haasteita.

Simojoki luonnehtii olevansa huolissaan nykyisestä kehityksestä. Hän kokee, että teemaan olisikin syytä herätä paremmin ja pohtia, mitä hiipivälle trendille voisi tehdä yhteiskunnan tasolla.

Nikotiinipussien myyntiä rajoitettu

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes linjasi kesällä 2023 nikotiinipusseja koskevista uusista väliaikaisista rajoituksista. Tämä päätös kielsi 20 mg tai sitä enemmän sisältävien nikotiinipussien myynnin ja markkinoille saattamisen Suomessa.

Tällöin Tukes tiedotti, että kiellon tarkoituksena on erityisesti estää vahvoista nikotiinipusseista terveydelle aiheutuvat vaarat. Valtioneuvosto vahvisti päätöksen syyskuussa 2023.

Kiellosta huolimatta kuluttaja voi edelleen tilata omaan henkilökohtaiseen käyttöön vahvempia nikotiinipusseja ulkomailta, joihin myös poliisin videolla viitataan.

Simojoen mielestä nykyinen rajoitus on itsessään korkea ja se voisi olla entistä matalampi.

– Tupakkaa on vastustettu ja rajoitettu todella paljon, mutta nyt ollaan luomassa muunlaisia terveys- ja riippuvuusongelmia, sillä nuorten aivot jäävät koukkuun paljon helpommin.

– Tupakka aiheuttaa syöpää, mutta yhtä lailla nikotiini aiheuttaa paljon haittoja.

Lue myös:

    Uusimmat