Tiktokissa leviävä muskottipähkinähaaste on johtanut sairaalapäivystykseen asti – TAYS: "Tätä ei kannata kokeilla"

Keittiöstä tutulla mausteella on vaietumpi puoli, josta sosiaalisessa mediassa leviävä haaste on jälleen muistuttanut. Tiktokissa nimittäin kannustetaan käyttämään muskottipähkinää päihteenä, varoittaan Tampereen yliopistollinen sairaala TAYS.

Tieto mausteen väärinkäytön päihdyttävistä vaikutuksista lon levinnyt erityisesti nuorten suosimassa viestisovellus TikTokissa.

Tiktok-haasteessa maustekäyttöä suurempien muskottipähkinäannosten käytön kerrotaan aiheuttavan aistiharhoja, mutta mausteen vaarallisista sivuoireista siinä ei kerrota.

Tiktok-haaste on huomattu myös Tampereen yliopistollisen sairaalan lasten päivystyksessä. Jo pienehköltä kuulostavat määrät voivat johtaa ikäviin seurauksiin.

– Päivystyksen kokemuksen perusteella kaksi teelusikallista on liian paljon, sairaala kuvailee Facebook-tilillään.

– Tätä ei kannata kokeilla, sairaala peräänkuulutti.

Sairaala tiedotti tapauksesta viime perjantaina. Nyt Taysin infektiolääkäri Merja Helminen kertoo MTV Uutisille, että muskottipähkinämyrkytyksistä ei onneksi tullut epidemiaa. Nuoren vaarallinen kokeilu on jäänyt yksittäistapaukseksi, ainakin tähän mennessä.

– Viestintä on varmaan ollut onnistunutta, hän pohtii.

Muskottimyrkytyksistä puheluita vuosittain

Proviisori Anna-Kaisa Eronen Myrkytystietokeskuksesta kertoo, että keskus saa yhteydenottoja muskottipähkinään liittyvistä myrkytystapauksista viidestä lähes kahteenkymmeneen kertaa vuodessa. Tänä vuonna yhteydenottoja on tullut alkuviikKoon mennessä viisi, joten toistaiseksi määrät eivät vaikuta poikkeuksellisilta.

Vaikka joissain tapauksissa kyse on huolesta pikkulapsen päästyä käsiksi mausteisiin, yleensä myrkytysepäilyn taustalla vaikuttaa puhelun perusteella olleen tarkoituksellisesti liian suuren muskottipähkinämäärän käyttö.

Pähkinää väärinkäyttäneiden joukossa on niin alaikäisiä kuin aikuisia.

– Ei ole ehkä ymmärretty, miten ikäviä oireita voi tulla, Eronen pohtii.

Oireet epämiellyttäviä ja jopa vaarallisia

Eronen painottaa, että muskottipähkinän tavallinen käyttö mausteena on turvallista, eikä siihen liity riskejä. Voimakkaan makuista maustetta käytetään ruuanlaitossa vain muutamia hyppysellisiä.

Sen sijaan mausteen syöminen sellaisenaan voi aiheuttaa merkittäviä oireita jo suhteellisen pieninä määrinä. Se, millaisista määristä myrkytysoireita tulee, riippuu henkilöstä.

Muskottipähkinän väärinkäytöllä tavoitellaan aistiharhoja sisältävää päihtymystilaa. Muskottipähkinä aiheuttaa kuitenkin myös paljon ikäviä ja vakaviakin oireita.

Henkilöllä voi ilmetä muun muassa ihon punotusta, janon tunnetta, ahdistusta, polttavaa vatsakipua, sydämentykytystä, paineen tunnetta rinnassa ja oksentelua. Oireet alkavat muutaman tunnin viiveellä, ja kestävät tavallisesti noin vuorokauden.

– Joskus toipuminen voi kaikkiaan kestää useita vuorokausia, mitä nuoret eivät ehkä tule ajatelleeksi, Eronen kertoo.

Oireet voivat annoksesta ja ainetta syöneestä riippuen yltyä voimakkaiksikin. Eronen muistuttaa myrkytyksen vaikutusten olevan aina ainekohtaisia, yksilöllisiä ja annossidonnaisia.

Muskottipähkinä ei ainoa arveluttava nettihaaste

Yleisesti internet ja sosiaalinen media on vaikuttanut nuorten parissa havaittaviin myrkytystapauksiin. Tietoa on paljon saatavilla, ja sitä saatetaaN levittää piittaamattomastikin.

Muskottipähkinämyrkytys ei ole tässä suhteessa ainutlaatuinen tapaus.

– Silloin tällöin tulee esiin, että myrkytyksen taustalla nuorten keskinäinen haaste tai yllytys. Ei tämä muskottipähkinä ole ainoa tapaus, joka on huomattu, Eronen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat