Mainos

Teinitytön murhaajan vapauttamisesta voi tulla ennakkotapaus

Rikosseuraamuslaitos harkitsee jatkotoimenpiteitä teinitytön murhaajan vapauttamispäätöksestä. 

Helsingin hovioikeus päätti perjantaina, että se vastoin Rikosseuraamuslaitoksen kantaa päästää teinitytön murhaan Tampereella vuonna 1995 syyllistyneen elinkautisvangin vapaaksi. Ehdonalaiseen vapauttaminen tapahtuisi ensi vuoden syyskuussa.

MTV Uutisten tavoittama Rikosseuraamuslaitoksen johtaja Esa Vesterbacka kertoo, että päätös hakea valituslupaa Helsingin hovioikeuden poikkeuksellisesta ratkaisusta tulee pian hänen pöydälleen. 

– Kyllähän se asia harkittavaksi tulee, mutta aikaa valitusluvan hakemiseen on kaksi kuukautta, Vesterbacka toteaa.

Vesterbacka on palannut vuosilomalta, eikä hän ole toistaiseksi ehtinyt tarkemmin tutustua tapaukseen. Sen vuoksi hän ei vielä sitä tarkemmin kommentoi.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan vangille tehdyssä riskiarviossa todetaan, että miehellä on korkea riski väkivaltarikoksen uusimiseen. Hän pääsi lyhyeksi hetkeksi vankilomalle vuonna 2005, jolloin syyllistyi törkeään lapsen hyväksikäyttöön.

Hovioikeus päätti miehen vapauttamisesta perjantaina. Julkisesta selosteesta käy ilmi, että Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut miehen vapauttamista. Hovioikeus päätti kuitenkin vapauttaa miehen muun muassa hänen päihteettömyytensä ja sosiaalisen verkostonsa  vuoksi.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta toteaa, että mikäli Rikosseuraamuslaitos päättää hakea valituslupaa ja se myönnetään, kyseessä on ennakkopäätös elinkautisvankien vapauttamisen kriteereistä.

– Ratkaisu on hyvin ainutkertainen ja vertailukohtaa ei ole. Ratkaisun tekee ongelmalliseksi se, että hovioikeus on selkeästi vastoin asiantuntijatahon kantaa päättänyt vapauttaa vangin.

Kyse on Tolvasen mukaan siitä, kuinka suuri riski otetaan sellaisessa tapauksessa, jossa henkilö on istunut elinkautista vankeuttaan selvästi keskimääräistä kauemmin.

Vanki on istunut elinkautistaan 19,5 vuotta, kun keskimääräinen elinkautinen kestää 14 vuotta. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.