Mainos

Teinipojat tehtailivat ammattimaisia asuntomurtoja: "Osa asunnoista oli myllätty ruokottomaan kuntoon"

Sisä-Suomen poliisilaitos on selvittänyt laajan asuntomurtosarjan, joissa tekijöiksi epäillään poikkeuksellisesti kahta alaikäistä nuorta miestä. Nuoret olivat anastaneet asunnoista omaisuutta kymmenien tuhansien eurojen arvosta.

– Tämä on tekona erittäin poikkeuksellinen. Usein tämäntyyppiset tapaukset viittaavat ammattimaiseen rikollisuuteen, mutta tässä tekijät ovat kaksi alle 18-vuotiasta pirkanmaalaista poikaa. En ole omalla urallani nähnyt vastaavaa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Burmoi Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Asuntomurrot tapahtuivat Tampereella ja Kangasalla vuosien 2014 ja 2015 aikana. Poliisi on selvittänyt yhteensä 18 törkeää varkautta, jotka kohdistuivat omakotitaloihin. Anastetun omaisuuden arvo oli huomattava, poliisin mukaan ainakin yli 50 000 euroa.

– Asunnoista oli viety helposti rahaksi muutettavaa omaisuutta. Koruja, joista osa oli hyvinkin arvokkaita, tabletteja, läppäreitä, elektroniikkaa. Lisäksi alkoholijuomia ja muutama passi oli viety, Burmoi kertoo.

"Asukkaille varmasti järkytys"

Asuntoihin oli murtauduttu takaoven kautta tai rikkomalla ikkuna. 

– Jotkut asunnoista oli myllätty ruokottomaan kuntoon, asukkaille oli varmasti järkytys palata kotiin ja nähdä koti siinä kunnossa. Eräässäkin tapauksessa asianomistaja oli ikäihminen, joten voi kuvitella, että hetki menee, ennen kuin siitä toipuu, Burmoi sanoo.

Poliisi pääsi tekijöiden jäljille teknisen tutkinnan avulla. Vuonna 2014 otettu rikospaikkanäytteeseen löytyi vastaavuus tänä vuonna. Poliisin mukaan kuulusteluilla oli lopulta erittäin merkittävä rooli asian selvittämisessä.

Tekijät vasta 15-16-vuotiaita

Selvisi, että murtosarjan takana oli kaksi 17-vuotiasta nuorta miestä, jotka olivat tekohetkellä vain 15-16-vuotiaita. 

Nuoret olivat myyneet osan ryöstösaaliistaan ja pienehkö osa löydettiin tutkinnan yhteydessä suoritetujen koti- ja maastoetsintöjen yhteydessä.

– Nuoret osoittivat maastosta paikkoja, joihin saalista oli kätketty. Tarvittiin myös metallinpaljastinta tavaroiden löytämiseksi, Burmoi kertoo.

Asiakokonaisuutta tutkitaan törkeinä varkauksina. Esitutkinta valmistuu alkusyksyyn mennessä, jonka jälkeen asiakokonaisuus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.