Teinijengien poikkeuksellisen rajut pahoinpitelyt jatkuvat Espoossa – poliisin puhuttamia uhkailtu

Teinijengien tekemät pahoinpitelyt ovat jatkuneet Espoon Sellossa. Poliisi tiedotti viimeksi sunnuntaina sattuneesta tapauksesta, jossa nuorisojengi oli iltakahdeksalta pahoinpidellyt ja uhkaillut alle 15-vuotiasta uhria Sellon kauppakeskuksessa.

Uhri ei poliisin tietojen mukaan vahingoittunut vakavasti. Poliisin saapuessa nuoret olivat jo poistuneet paikalta, ja poliisi toivoo asiasta jotain tietäviä tai sitä mahdollisesti todistaneita olemaan yhteydessä viranomaisiin.

Tapauksen tutkinnanjohtaja rikosylikonstaapeli Vesa Nevala kertoo, että tiedotettu tapaus kuuluu samaan kokonaisuuteen kuin aiemmat Sellon pahoinpitelyt. Poliisin tietojen mukaan tapaukseen liittyy myös osittain samoja henkilöitä kuin aiempiin tapauksiin.

– Myös tähän liittyen on kiinniottoja ja kuulusteluja tulossa, hän kertoo.

Länsiväylän mukaan sunnuntainen tapaus on pahoinpitelysarjasta kymmenes poliisin tietoon tullut.

Pahoinpitelyjä videokuvattu

Nevalan mukaan ei ole viitteitä, että tapauksissa olisi samoista tekijöistä koostuvaa yksi porukka. Sen sijaan kokoonpanot vaihtelevat, sisältäen paljon samoja ihmisiä. Henkilöitä on ollut porukassa paljon, ja poliisi yhä selvittää osan henkilöllisyyksiä.

Ilmi tulleissa tapauksissa tytöt ovat olleet avainhenkilöitä, mutta myös poikia on osallistunut tekoihin. Epäillyt ovat pääasiassa 13–15-vuotiaita, mutta poliisilla on myös 12-vuotiaita sekä täysi-ikäisä epäiltyjä.

Kaikki henkilöt eivät ole osallistuneet fyysisesti pahoinpitelyyn, vaan osa on osallistunut tekoon muuten ja jotkut seuranneet tapahtumia sivusta.

– Erityisenä piirteenä on ollut tekojen videokuvaaminen ja materiaalin levittäminen sosiaalisessa mediassa. Vielä ei ole tietoa, onko sunnuntaisessa tapauksessa samanlaista videointia, Nevala kertoo.

Uhrit ovat olleet alle 15-vuotiaita.

Poliisin tavanneita uhkailtu

Teoista on selvinnyt poliisille kaksi päämotiivia. Monet teoista liittyvät poliisin tietojen mukaan nuorten välisiin selvittelyihin ja konflikteihin, jotka ovat kasvaneet ylisuuriin mittasuhteisiin, väkivaltaan asti.

– Lisäksi on viitteitä, että viranomaistoiminnan kohteena olleita henkilöitä olisi uhkailtu, Nevala kertoo.

Hän kuvailee pahoinpitelyissä käytettyä väkivaltaa poikkeuksellisen rajuksi, kun sitä vertaa tavanomaiseen alle 15-vuotiaiden väkivallantekoon.

– On ollut potkimista ja nyrkillä päähän lyömistä sekä porukalla yhden uhrin kimppuun käymistä. Toistaiseksi ja toivottavasti jatkossakin vakavilta vammoilta on kuitenkin vältytty, hän kertoo.

Poliisi toivoo kaikista tapahtumiin liittyvistä havainnoista ja tiedoista vihjeitä puhelimitse numeroon 0295 413 031 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.espoo@poliisi.fi.

Poliisi myös toivoo vanhempien keskustelevan lastensa kanssa tapahtuneesta ja tarvittaessa rohkaisisivat näitä kertomaan esimerkiksi pahoinpidellyksi joutumisestaan viranomaisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja